Angelo Bruno

De Klare Kijk van… Angelo Bruno: “Geen enkel bewijs van schuld bij horeca of handel”

De klare kijk van Limburgse topondernemers op corona. Zo heet onze reeks die we 5 weken na elkaar brengen. Aflevering 5 (slot): Angelo Bruno (Group Bruno).

Tankstations die door het verplichte thuiswerk droog blijven staan, nachtwinkels die omwille van de avondklok dicht moeten en Food Corners die net als de rest van de horeca geen volk over de vloer krijgen: aan dat rampscenario is Group Bruno gelukkig ontsnapt. “Ondanks alles hebben onze business-units tussen 3 en 19% minder omzet gedraaid. Dat is erg, maar niet onoverkomelijk”, zegt CEO Angelo Bruno. “We kijken enorm uit naar een normalisatie van de hele situatie, dan trekken onze activiteiten vanzelf opnieuw aan. Al ben ik er wel van overtuigd dat een totale, strenge lockdown van 2 of 3 weken ons veel sneller uit de crisis zou halen.”

Angelo Bruno klinkt niet terneergeslagen, hoewel zijn bedrijf wel heeft afgezien. “Ik vond de communicatie die we bij het begin van de crisis kregen, duidelijk en correct”, zegt hij. “We wisten waar we aan toe waren, en hebben dan ook heel snel gereageerd. Voor activiteiten die konden doorlopen, hebben we meteen strenge hygiënemaatregelen opgelegd. Voor andere bedrijfstakken moest er tijdelijke werkloosheid worden ingevoerd, bijvoorbeeld voor de mensen die normaal ’s nachts voor ons werken. Op die manier hebben we altijd over voldoende personeel kunnen beschikken. Echt ‘chapeau’ voor de flexibiliteit die de medewerkers aan de dag hebben gelegd. Dankzij de inspanningen die zij geleverd hebben, konden we de schade beperken.”

Die schade varieerde bij Group Bruno naargelang de activiteiten. “In de verkoop van brandstoffen hebben we heel wat minder omzet gedraaid, uiteraard omdat iedereen ‘in zijn kot’ moest blijven en dus veel minder kilometers heeft gereden. Bovendien was er een beperking op het grensverkeer, waardoor de Nederlanders niet meer bij ons in Maaseik of Maasmechelen kwamen tanken. Ook in de Food Corners was er duidelijk een terugval, alles bijeen van zo’n 19%. Dat is logisch als er niemand onderweg is en de avondklok zorgt voor een totale sluiting tijdens de nacht. Voor het shop-gedeelte, waar we als ‘essentiële winkel’ zijn open gebleven, bleef het omzetverlies beperkt tot 3%. Al bij al hebben we dus niet slecht gedraaid. We zijn er zeker van dat alle units snel terug op toerental zullen zijn als de maatregelen kunnen opgeheven worden. Wij blijven in ieder geval verder investeren en inzetten op een breed aanbod voor alle automobilisten. De economie gaat na corona niet veranderen. Weldra zullen meer mensen ’s nachts aan het werk zijn, en dus zal de behoefte om de klok rond iets te kunnen eten en te winkelen alleen maar toenemen.”

“Mensen worden tegen elkaar opgezet. Dat is nefast.”

Dat Group Bruno nog relatief goed door de crisis is gekomen, is volgens Angelo niet de verdienste van de overheid. “Waar de communicatie in het begin nog OK was, is het nu een regelrechte ramp”, zegt hij. “Uit alle hoeken komen voortdurend andere boodschappen. Dan mag je open, dan weer niet. Dan gelden strenge voorwaarden, dan zijn ze plots niet meer nodig… De mensen weten het gewoon niet meer. Voor ondernemers is dat bijzonder moeilijk. Moeten ze tijdelijk andere activiteiten opstarten? Wat moeten ze met hun personeel of financiën aanvangen? Het is een echte soep geworden. Ik wil echt niet in de schoenen staan van hardst getroffen sectoren. Ik begrijp hun frustratie. En daardoor gaan ze andere groepen verwijten maken en krijg je tweespalt. De horeca wijst naar de kappers, de kappers naar het onderwijs, de ouderen naar de jongeren, enzovoort. Mensen worden door de onduidelijkheid tegen elkaar opgezet en dat maakt het alleen maar erger. Omdat elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt, blijven alle meningen circuleren. Intussen brengen de maatregelen geen zichtbare, éénduidige oplossing, wat de verwarring en de verwijten nog meer doet toenemen.”

“Radicale lockdown. En klaar.”
Was een andere oplossing beter geweest? “Dat denk ik wel. Ik ben voorstander van een totale lockdown van 2 of 3 weken. Een hele strenge, iedereen binnen houden. Ja, dat is radicaal, maar het zou ons wel veel sneller uit de crisis helpen. Zelfs nu nog. Ik vind dat die beslissing er moet komen. Dan kunnen we onze oude gewoontes direct hervatten. Uiteraard met in het begin de nodige voorzorgsmaatregelen, maar toch. Het heeft allemaal lang genoeg geduurd. Net zoals iedereen mis ik het sociale contact enorm. Een pint gaan drinken, iets gaan eten… Dat blijft toch een behoefte die sterk inspeelt op het mentale welzijn. Dat wordt onderschat. Hoe langer we thuis moeten blijven, hoe moeilijker mensen het krijgen. Vandaar mijn pleidooi voor een korte, maar krachtige oplossing.”

Zelf corona gehad
Angelo Bruno weet waar hij over spreekt, want hij heeft zelf het virus te pakken gehad. Of beter: andersom. “Ja, dat was helemaal in het begin van de crisis, in maart 2020. Gelukkig had ik een milde vorm en waren de effecten niet drastisch. Samen met mijn vrouw ben ik 2 weken thuis in quarantaine gegaan, en toen was het onder controle. Een geluk, dat besef ik goed. Ik heb nadien gewoon kunnen verder werken. Wel wat meer via Teams en Zoom, zoals iedereen. Dat was toch wel een openbaring om zo de zaken aan te sturen. Ik denk dat het digitaal verhaal zodanig is ingeburgerd dat het voor vele bedrijven een normale manier van werken zal blijven. Zonder verplaatsingen te maken, verhoogt het de efficiëntie gevoelig. Er zullen dus ook in de toekomst wat minder kilometers gereden worden, waardoor minder vaak moet getankt worden, maar dat moeten wij als een creatieve, innovatieve groep dan maar opvangen door andere dienstverlening aan te bieden.”

Of hij nog dingen heeft geleerd van de crisis? “Ja, dat panikeren je geen meter vooruithelpt. Het is als ondernemer belangrijk om rust uit te stralen. Wie schrik heeft, brengt de verkeerde boodschap over. De mensen rondom jou hebben nood aan vertrouwen en zekerheid. Als iedereen positief naar de toekomst kijkt, en naar best vermogen zijn steentje bijdraagt, dan is corona snel vergeten.”