Schermafbeelding 2023-11-30 om 16.42.21

De race is gestart: Wie wordt dé Limburgse Ondernemer van het Jaar?

Binnenkort wordt ’m al voor de negende keer toegekend: de titel van Limburgse Ondernemer van het Jaar! De winnaar, die eeuwige roem mag verwachten, wordt donderdagavond 7 december bekendgemaakt in de ambtswoning van de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters in Hasselt. Het is Vlaams minister van Economie Jo Brouns die uiteindelijk de enveloppe mag openen om de naam van de laureaat wereldkundig te maken.

De titel ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’ – een initiatief van Het Belang van Limburg en Made in Limburg – is ondertussen uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze awards die een Limburgs bedrijf verheft tot toponderneming. Wat ooit nog ontstond uit de verzuchtingen van het SALK, het Limburgs actieplan na de sluiting van Ford Genk, is nu alom erkend als één van de meest prestigieuze awards, naast de Ambiorixprijs van VKW en de Ondernemersprijs Herman Dessers van Voka Limburg. Met de ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’ wordt – bovenop de excellentie op verschillende bedrijfsvlakken – ook gezocht naar welke onderneming het meest bijdraagt aan het welzijn en de welvaart in deze provincie. In het belang van Limburg dus...

Van longlist tot shortlist
Om tot een keuze te kunnen komen, hebben David Derhaeg en Hannes Poelmans van Deloitte eerst een heleboel cijferwerk verricht: alle parameters van duizenden Limburgse bedrijven over de afgelopen jaren werden zorgvuldig bestudeerd. Wie in de periode 2019-2022 flink groeide in toegevoegde waarde, omzet, export, productiviteit en personeel -zonder evenwel de winstgevendheid uit het oog te verliezen- kreeg een stip achter de naam. Merk op: de bedrijven moesten de moeilijke coronajaren met succes hebben doorworsteld!

De longlist van tien Limburgse bedrijven die zo ontstond, werd vervolgens onder de loep genomen door een team onder leiding van juryvoorzitter Piet Pauwels, decaan Bedrijfswetenschappen van de UHasselt, de heren van Deloitte én de economiejournalisten van Het Belang van Limburg en Made in Limburg. Zij selecteerden een shortlist voor de jury, die het finale verdict nu moet gaan vellen. Dit jaar zijn er drie finalisten uit de longlist gedistilleerd. Zij worden in de komende dagen op dit medium aan u voorgesteld!

De jury is samengesteld met zwaarwichtig volk. Naast juryvoorzitter Piet Pauwels (UHasselt) komt het strenge oordeel van: Françoise Chombar, mede-eigenaar, gewezen CEO en voorzitter van het beursgenoteerd technologiebedrijf Melexis, Wouter Torfs, mede-eigenaar en gewezen CEO van Schoenen Torfs en voorzitter van de groep Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW), Martine Reynaers, gewezen CEO en huidig voorzitter van Reynaers Groep en bestuurder in tal van bedrijven en organisaties, Sonja Willems, voorzitter van Flanders Investment en Trade (FIT), die kan bogen op een rijke carrière bij Janssen Pharmaceutica en Johnson & Johnson, Robert Ceuppens, bestuurder van Concentra, vicevoorzitter van Mediahuis en bestuurder in tal van andere bedrijven, David Derhaeg, partner Accountancy bij Deloitte Belgium en Luc Delagaye, gewezen president bij Agfa en Essencia Vlaanderen en bestuurder van verschillende vennootschappen.

Zij zullen bepalen wie de opvolger wordt van Burt Nelissen, Carlos Jorissen en Joeri Gevers, de CEO's van Nelissen Steenfabrieken. Op de gala-avond van 7 december worden er trouwens nog 3 andere prijzen overhandigd. De Limburgse Starter van het Jaar, de winnaar van de Limburgse Klimaataward én de laureaat van de Lifetime Achievement Award worden op het podium gehaald om hun ereteken in ontvangst te nemen. U zit hier bij Made in Limburg op de eerste rij om alle verhalen van de straffe kandidaten en winnaars te kunnen lezen!