Davy Kestens

De Uber van de bankwereld is op en top Limburgs

Spencer is de naam van de nieuwe onderneming waar Limburger Davy Kestens al een tijdje in het grootste geheim aan werkt. Nu zijn toepassing bijna klaar is, komt hij met mondjesmaat naar buiten met zijn idee. "We willen in feite de Uber van de bankenindustrie worden", zegt hij. "De app die we momenteel ontwikkelen is een digitale laag bovenop de traditionele banken. Klanten zullen op een gebruiksvriendelijke, intelligente en pro-actieve manier mobiel kunnen bankieren."

Herkenaar Davy Kestens is gekend van Sparkcentral, het bedrijf dat hij als 23-jarige oprichtte in de VS. Vandaag is de onderneming een internationaal platform waarmee de klantendiensten van grote ondernemingen wereldwijd hun sociale media en andere digitale communicatie kunnen beheren. Exact een jaar geleden kondigde Kestens echter zijn vertrek aan bij Sparkcentral. Hij keerde terug naar Europa om aan een ander project te gaan werken.

Dat is nu zo goed als klaar. Op Kanaal Z en zijn eigen sociale mediaprofiel licht Kestens een tipje van de sluier op. "Spencer is een app waarmee mensen op een heel eenvoudige en leuke manier hun bankrekeningen kunnen beheren", legt hij uit. "Bedrijf of privé, één of meerdere rekeningen, bij dezelfde bank of niet... het maakt allemaal niet uit. Wij integreren het allemaal in dezelfde toepassing."

Het systeem heeft een aantal leuke features. "Je kan bijvoorbeeld instellen dat het restbedrag van je zichtrekening op het einde van de maand automatisch naar je spaarboekje gaat", zegt Kestens op Kanaal Z. "Of je krijgt tips over je eigen uitgavepatroon in vergelijking met andere gebruikers. Zoals een indicatie dat je in verhouding veel geld uitgeeft aan schoenen, je meer spaart dan leeftijdsgenoten of gemiddeld minder loon krijgt dan mensen met hetzelfde diploma."

Spencer werkt dus vooral op basis van data. "Inderdaad, maar we zullen nooit de persoonlijke gegevens van iemand kunnen zien, laat staan doorgeven", stelt Kestens. "Ons systeem gooit de data van duizenden mensen in een pot, en geeft iedereen vervolgens een automatisch en volledig anoniem overzicht van zijn eigen situatie. In feite is onze app een persoonlijke financiële coach, met de bescherming van de privacy als topprioriteit."

Spencer wil dit najaar het systeem uitgebreid gaan testen in België. "En vervolgens plannen we heel snel uit te rollen naar de rest van Europa", stelt de ondernemer. Momenteel werken er al zo'n 20 mensen voor de bijna-start-up.