lucdewerdt-1

Deloitte biedt zig-zagcarrières aan

Het fiscaal- en juridisch consultancybedrijf Deloitte, dat dit jaar het 75-jarig bestaan viert, heeft in het voorbije boekjaar een groei opgetekend van 6 procent tot een totale omzet van 311 miljoen euro. "Na een negatieve groei van 7 procent in het jaar voordien, is voor ons de crisis daarmee voorbij," zegt Rik Vanpeteghem, CEO van Deloitte Belgium. "Voor 2011 mikken we opnieuw op een groei van 8 procent, waarmee we het pre-crisisniveau halen." De terugval in de cijfers heeft Deloitte geleerd dat groei geen evidentie is. "Daarom hebben we het begrip innovatie als accelerator van onze business naar voor geschoven," aldus nog Vanpeteghem. "Dit heeft zich vertaald in 2500 nieuwe ideeën, zowel in de strategische processen van onze dienstverlening als in de technische uitwerking. Een mooi voorbeeld hiervan is onze 'cloud accounting solution' waar we binnenkort mee van start gaan."

Cloud Accounting Solutions
Luc de Werdt, partner van Deloitte in Hasselt, legt uit: "Deze toepassing, die we zelf hebben ontwikkeld, houdt in dat de boekhoudgegevens van de klant niet meer op een harde schijf worden bewaard, maar 'in de lucht' geparkeerd staan. Op die manier kunnen wij en de klant samen en gelijktijdig alle gegevens raadplegen en updaten. Een formule van co-sourcing, waarbij we aan snelheid winnen en actueel advies kunnen geven over de meest recente boekhoudkundige gegevens. Vanaf september willen hiermee starten. Het proefproject in Hasselt heeft uitgewezen dat onze klanten en onze medewerkers hier erg enthousiast over zijn. Het geeft een grote toegevoegde waarde."

Deloitte wil ook meer afstappen van het hokjesdenken waarin veel specialisten zich nu vastrijden. "We gaan bruggen bouwen tussen de diverse silo's waarin onze departementen zijn opgesloten," zegt Rik Vanpeteghem nog. "Onze klanten willen niet alleen specialistisch advies, maar ze verwachten ook dat generalisten hun sector een beetje kennen en op bedrijfsniveau over de diverse disciplines heen, maatgerichte oplossingen kunnen aanreiken."

Zig-zagcarrières
Tot slot geeft het adviesbureau ook aan zich te willen mengen in de 'war for talent'. In Limburg zullen op korte termijn zo'n 14 nieuwe mensen worden aangeworven, een fractie van de 300 nieuwelingen die Deloitte Belgium ieder jaar van de schoolbanken plukt. "Retentie staat hoog op de agenda," zegt Vanpeteghem nog. "Daarom bieden wij jonge mensen een zig-zagcarrière aan, in functie van hun persoonlijke aspiraties. Vroeger hadden wij in ons bedrijf een carrièreladder: up or out. Wie niet wou doorgroeien mocht vertrekken. Maar we merken dat steeds meer mensen niet in die 'ratrace' willen meegaan, en na bijvoorbeeld 2 jaar te klimmen, ook wel een jaartje willen 'consolideren'. Als we dat aanbieden, zijn we ervan overtuigd dat we valabele medewerkers langer aan ons kunnen binden."