Nieuws Limburg Demir streng voor Maaseiks bedrijf: “Moeten hun verantwoordelijkheid nemen”

Demir streng voor Maaseiks bedrijf: “Moeten hun verantwoordelijkheid nemen”

Demir streng voor Maaseiks bedrijf: “Moeten hun verantwoordelijkheid nemen”

Fertimass, een onderneming uit Maaseik die strenge voorwaarden kreeg opgelegd in de omgevingsvergunning, haalt in beroep bakzeil bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Ik verwacht van bedrijven dat ze hun verantwoordelijkheid nemen voor ons leefmilieu en onze gezondheid”, zegt de minister, die verwijst naar de inbreuken die vorig jaar bij mestverwerker Fertimass werden vastgesteld.

Mestbedrijf Fertimass kreeg vorig jaar het bezoek van het gerecht naar aanleiding van een onderzoek naar mestfraude. Moederbedrijf Fertikal raakte toen zijn erkenning bij de Mestbank kwijt. Bij Fertimass zelf werden meerdere overtredingen vastgesteld, waarna het bedrijf dwangsommen kreeg opgelegd om zich in regel te stellen. Er werden ook strengere milieuvoorwaarden gekoppeld aan de omgevingsvergunning, opgelegd door de administratie van gedeputeerde Inge Moors. Zo moet het bedrijf nu (onder meer) in realtime toegang geven tot alle gegevens, al zijn transporten en wegingen online registreren en controlesoftware laten certificeren. Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke malversaties loopt intussen nog.

Fertimass ging echter in beroep tegen de bijkomende voorwaarden, maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir veegt dat van tafel en bevestigt daarmee de strengere milieu-eisen. “Inbreuken op onze mest- en milieuwetgeving raken iedereen en zijn niet meer of minder dan een aanslag op ons milieu en de gezondheid van alle Vlamingen”, aldus de minister. “Het spreekt dan ook voor zich dat we, zeker bij bedrijven die vermeld worden in gerechtelijke dossiers, het toezicht verhogen en de milieuvoorwaarden aanscherpen waar nodig. In plaats van zich daartegen te verzetten, verwacht ik van bedrijven dat ze hun verantwoordelijkheid nemen voor ons leefmilieu. Bedrijven die zo sterk tegenspartelen tegen haast evidente maatregelen, blijven op mijn radar staan”, besluit Demir.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.