philipdemot-300×201

Democo maakt sprong vooruit van bijna 40%

Bouwbedrijf Democo in Hasselt boekte het voorbij jaar een omzetstijging van zo'n 37 procent tot meer dan 92 miljoen euro. Het gaat om een record voor Democo nv, het voornaamste onderdeel van de Democo Group (waartoe ook bv. AEW, Vandebriele en Deholi behoren). "De toename heeft vooral te maken met de succesvolle PPS-formules die we uitgevoerd hebben," zegt gedelegeerd bestuurder Philip Demot. "Het zijn relatief nieuwe vormen van bouwen, waarbij we zelf eerst een flinke investering doen en nu stilaan de vruchten van plukken. Hetzelfde geldt voor de DBFM-contracten (Design-Build-Finance-Maintain)." Onder de streep hield Democo 2,9 miljoen euro over, tegenover 1,8 in 2010.

"Wat 2012 betreft, denken we minstens even goed te doen als vorig jaar," voorspelt Demot. "Het orderboek is goed gevuld, wat ook geld voor het begin van 2013. De periode daarna lijkt iets minder te worden, al is het nog te vroeg om al conclusies over de conjunctuur te trekken."

Ook in de toekomst wil Democo via DBFM en PPS-formules blijven groeien. "Ik denk aan de projecten Mo-Thor in Waterschei en Be-Mine in Beringen, waar we zullen participeren in omvangrijke investeringen," zegt Philip Demot. "Ook hier geldt het gezegde: eerst zaaien en daarna oogsten."

Demot wijst al oorzaak van het succes ook op de doorbraak van de vestigingen in Antwerpen en Brussel. "Ze maken van Democo een speler op Vlaams niveau en zorgen er tevens voor dat we geen mensen vanuit Hasselt naar werven aan de andere kant van België moeten sturen."