Nieuws Limburg Derdaele incontournable in Noord-Limburg

Derdaele incontournable in Noord-Limburg

(Foto: Dick DEMEY)

Derdaele incontournable in Noord-Limburg

De Lommelse industriebouwer Derdaele Group gaat via zijn divisie projectontwikkeling de komende vier tot vijf jaar 100 tot 120 miljoen euro investeren in nieuwe KMO-gebouwen. “We willen daarmee Noord-Limburg definitief op de kaart zetten”, aldus topman Patric Derdaele.

“Derdaele schakelt een versnelling hoger, zet dat maar als titel”, lacht de flamboyante Noord-Limburgse ondernemer en autosportliefhebber Patric Derdaele, vader van autocoureur Dylan Derdaele. Na 35 jaar ondernemerschap is hij nog niets van zijn voortvarendheid verloren. Vanuit zijn nieuwe kantoor op het Kristalpark kijkt hij terug op een jaar met forse groei.

Industriebouwer Derdaele+ sloot het jaar af met een omzet van ruim 30 miljoen euro, een stijging met 30 procent ten opzichte van 2019. Tegelijkertijd investeerde hij 5 miljoen in de uitbreiding van de bedrijfsgebouwen en de aankoop van machines en 3 miljoen euro in het nieuwe hoofdkantoor DD2, dat na corona de netwerklocatie moeten worden voor het Noord-Limburgse bedrijfsleven. “Het orderboekje voor 2021 is bovendien goed gevuld”, zegt Derdaele.

Projectontwikkeling
Ook Van den Boer Concept, het zusterbedrijf van Derdaele dat wordt geleid door CEO Dony Van den Boer, zat niet stil. De komende vier à vijf jaar worden in Lommel en Pelt verschillende nieuwe KMO-projecten ontwikkeld, goed voor een investering van 100 à 120 miljoen euro. De groep verwierf daartoe op verschillende locaties in Lommel en Pelt ruim 20 hectare bedrijfsgrond. “Aan de gewestweg N71 in Pelt zijn we er in geslaagd 13 hectare grond aan te kopen”, zegt Derdaele. “Een absolute toplocatie.” Voorts werden percelen aangekocht op het Nolimpark in Pelt, met onder meer de voormalige Beliworks-site, en een perceel op het industrieterrein Balendijk. “We kopen gewoon alles op wat er beschikbaar is aan een marktconforme prijs”, glimlacht Derdaele. “En zo zetten we Noord-Limburg helemaal op de kaart.”

Succes
Patric Derdaele begon twaalf jaar geleden met de bouw van bedrijvenunits voor kleine en beginnende KMO’s. “Voor kleine ondernemers die hun garage ontgroeid zijn maar nog te klein zijn voor een volwaardig bedrijfsgebouw zijn er weinig mogelijkheden”, aldus Derdaele. “Via ons zusterbedrijf Van den Boer Concept kunnen kleine ondernemers al voor 150.000 euro een volwaardig bedrijfspand kopen. Aangezien wij bedrijfsruimte aanbieden met verschillende afmetingen, kunnen ondernemingen bij ons ook doorgroeien naar een groter pand.” De formule heeft de groep Derdaele geen windeieren gelegd. Het voorbije decennium creëerde de groep Derdaele In Noord-Limburg zo’n 300 KMO-vestigingen die samen goed zijn voor een kleine 1.200 banen. Met de nieuwe KMO-units komen er daar nog eens 1.000 bij.”

Noord-Zuid

Met Van den Boer Concept is Derdaele ook actief op de particuliere markt. “Inmiddels werden al ruim 250 appartementen opgeleverd in Noord-Limburg en zitten er nog 200 in de pipeline. De mensen die hier komen werken, moeten ook kunnen wonen”, aldus Derdaele. Voor het invullen van de nieuwe jobs kijkt hij verder dan de eigen regio. “De nieuwe KMO-units leveren nieuwe jobs op en die mensen mogen gerust van verder komen, van Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder of Leopoldsburg, maar ook uit Balen of Geel. Normaal reizen werknemers vanuit Noord-Limburg naar het zuiden om te gaan werken. Als er straks ook in de andere richting mensen naar Noord-Limburg komen, dan wordt misschien eindelijk de Noord-Zuid-verbinding gerealiseerd.”

Eventlocatie
De frustratie over het uitblijven van de Noord-Zuid was ook een van de beweegredenen van DD2, het nieuwe hoofdkwartier dat, eenmaal corona voorbij, moet uitgroeien tot dé eventlocatie voor het Noord-Limburgse bedrijfsleven. “Ik heb soms het gevoel dat onze ondernemers hun buren niet kennen”, zegt Derdaele. “In ons nieuwe gebouw kunnen ze terecht voor een ontbijtvergadering met tien mensen of een productvoorstelling voor 100 klanten of voor een nieuwjaarsreceptie met enkele honderden aanwezigen. Vroeger moesten ze daarvoor naar Hasselt, vandaag kan dat in eigen streek. In ons businesscenter kunnen ondernemers elkaar niet alleen beter leren kennen, maar kunnen ze ook zaken doen met elkaar.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Sibylle V. 2021-04-15 08:40:18

Knap van je/jullie Patric & Co. Nog veel succes verder en hopelijke snel tot ziens op 1 of ander netwerkevent.

Jan G. 2021-04-15 08:05:44

Succesverhaal !

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.