Cam2_nabewerking_b

Dethier, Machiels, B+, Skilpod en AHA in running voor order van meer dan 1 miljard

Wonen in Vlaanderen heeft na een aanbesteding 3 partijen geselecteerd om de komende 4 jaar voor maar liefst 1.040 miljoen euro aan sociale woningen te bouwen. Eén van de winnaars van het raamcontract is de combinatie van Bouwbedrijf Dethier (Alken), Machiels Building Solutions (Genk) en B+ Architecten (Genk). Ook het Geelse bedrijf Skilpod van de Limburgse ondernemers Filip Timmermans en Jan Vrijs staat op de shortlist om het gigantische order uit te voeren.

Zoals bekend is er in heel het land een enorm tekort aan sociale woningen. Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele, wil daar dringend iets aan doen en heeft daarom een budget van meer dan 1 miljard euro vrijgemaakt. Om het snel te laten gaan, is gekozen voor modulaire woningbouw. Via een openbare aanbesteding konden alle aanbieders van deze bouwmethode meedingen naar het contract. Uiteindelijk werden 3 partijen als winnaars geselecteerd. Dat wil zeggen dat alle sociale huisvestingsmaatschappijen deze 3 aanbieders in een mini-competitie tegen elkaar mogen uitspelen om hun bouwplannen te realiseren.

Eén van de 3 potentiële uitvoerders is het zuiver Limburgse bouwteam van Bouwbedrijf Dethier, Machiels Building Solutions en B+ Architecten. Hun dossier, bestaande uit een architecturaal ontwerp, budgettering en inschatting van de bouwsnelheid, kwam als beste inschrijving uit de bus. Kevin Dethier, zaakvoerder van het Alkense Bouwbedrijf Dethier, is enorm blij met de toekenning van het contract: “We zijn natuurlijk erg trots dat we met ons bouwteam de selectie binnenhaalden, en dan nog met de hoogste score van alle inschrijvers. Als aannemer hebben we heel wat ervaring met sociale woningbouw en doen we wel vaker opdrachten voor de Vlaamse overheid. Voor het modulaire aspect, in feite de standaardisatie van bouwelementen, kunnen we rekenen op de expertise van onze ervaren partners Machiels Building Solutions (MBS) en B+ Architecten. Samen met onze technische kennis vormt dat een team dat elkaar perfect aanvult.”

Logisch geheel
Het ontwerp voor dit mega-contract baseert zich op de MOSARD-standaarden, bedacht door architect Ruben Braeken van het winnende architectenbureau B+ Architecten uit Genk. “We ontwerpen steeds vanuit gestandaardiseerde houtskeletbouwelementen die volledig prefab geproduceerd worden en hanteren hierbij een vaste maatvoering. Zo creëren we een eenvoudig schakelbaar geheel waarbij verschillende typologieën logisch gecombineerd kunnen worden.”

En ook Daan Peeters, General Manager van MBS, is content: “We zijn blij dat de aanbestedende overheid ons concept in houtskeletbouw erkent als een kwalitatieve en energie-efficiënte oplossing. Omdat we alles in prefab kunnen voorzien, realiseren we bovendien veel snellere bouwtijden en is er veel meer ontwerpvrijheid. Maar de grootste troef is toch het duurzame karakter, dat wordt doorgetrokken in het gehele ontwerp.”

Meteen van start
Naast het Gentse bouwbedrijf CIT Blaton, is er nog een partij geselecteerd met een stevige Limburgse inbreng. De modulaire woningbouwer Skilpod van ondernemers Filip Timmermans en Jan Vrijs, dingt eveneens mee naar het mega-order. Het bedrijf uit Geel, dat volgens het juryrapport goed scoorde op snelheid, prijs als kwaliteit, werkt voor deze opdracht samen met AHArchitects uit Ham en het Antwerpse B-architecten.

Toon-Bert Panis, Business Development Manager bij Skilpod, kan niet wachten op de eerste bestellingen: “We zijn heel blij dat Wonen In Vlaanderen de kaart trekt van modulair bouwen. Zo kunnen we snel de wachttijden voor sociale woningen naar beneden halen, zonder in te boeten op kwaliteit. Met dit raamcontract zorgt Wonen in Vlaanderen voor een dubbele versnelling voor de Vlaamse Woonmaatschappijen. De 3 laureaten zijn op voorhand grondig doorgelicht, waardoor er meteen opdrachten kunnen uitgeschreven worden en de voorziene budgetten snel kunnen ingezet worden.”