Deze Limburgse bedrijven winnen de Export Awards:

Bioracer (Tessenderlo), Carolus Trees (Nieuwerkerken) en Ilumen (Tessenderlo) zijn uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse Unizo Limburg Export Awards. De ondernemersorganisatie bekroont daarmee Limburgse kmo's die het afgelopen jaar bijzondere exportprestaties hebben geleverd. “Deze awards dienen als inspiratie voor andere kmo-ondernemers om meer internationaal te denken en te werken,” zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo-Limburg. "Exporterende bedrijven zijn performanter, betalen hogere lonen en groeien sneller dan nationaal actieve bedrijven."

EVF_3958De winnende bedrijven kregen elk een award die speciaal werd ontworpen door de Genkse kunstenaar Piet Stockmans. Het is een wereldbol uit porselein waar kleine vlagjes op zijn gezet. "Die staan voor de landen waar de bedrijven naar exporteren", legt Stockmans uit. "Het feit dat ze kriskras door elkaar staan, wil zeggen dat ze kwetsbaar zijn en niet op korte tijd als evident kunnen beschouwd worden. De grote uitdaging is om al deze vlagjes aan het wapperen te houden..."

EVF_4042Winnaar in de categorie “Buurlanden”:
Bioracer uit Tessenderlo is een begrip in het wielrennen door de ontwikkeling en productie van hoogwaardige wielerkledij. De 100 medewerkers van Raymond Vanstraelen produceren jaarlijks 600 à 700.000 wielertruitjes en broekjes. De ontwikkeling en de productie in lage oplage gebeurt allemaal in Limburg. Bioracer is al jaar en dag hofleverancier van de kledij van de nationale wielerploegen van België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Export is belangrijk voor Bioracer, zeker als innovatief bedrijf. Het bedrijf is marktleider in Noord-Europa.

Winnaar in de categorie “Europa”:
Carolus Trees uit Nieuwerkerken is de grootste producent van fruitbomen in België. Zo'n 90 procent van de 2,2 miljoen bomen per jaar gaat de landsgrenzen over. Maar daar houdt het niet bij op. Het aparte artikel hierover kan u hier lezen. Carolus Trees telt vandaag 30 vaste medewerkers en op piekmomenten tot 130 seizoenarbeiders.

EVF_4046Winnaar in de categorie “Wereldwijd” :
Ilumen is een jong en innovatief bedrijf uit Tessenderlo. Zij veroveren wereldwijd de markt van de zonnepanelen en meer specifiek het meten en opwaarderen van de efficiëntie die de panelen voortbrengen. Hun verhaal is gestart in 2012 toen Ismaël Ben-Al-Lal (foto) en Pieter Van Geel samen Ilumen hebben opgericht. Het bedrijf is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een kmo met meer dan 20 werknemers, actief over de hele wereld. 85% van hun omzet behalen ze in het buitenland. Ilumen onderhoudt onder meer grote parken van zonnepanelen in China.

(Foto's: Studio EVF)