Red Modoc – Vergro01 kopie

Diamonds are blue, pears are red

Vanaf deze week liggen de eerste dieprode peren Red Modoc in de winkelrekken. De supermarktketen Lidl heeft hiervoor een exclusiviteitsovereenkomst gesloten met verdeler Vergro uit Sint-Truiden. Een écht product Made in Limburg, want de rode peren worden geteeld door Gigema uit Ordingen met bomen van Nicolai uit Alken.

De verwachtingen liggen zeer hoog want de Haspengouwse Red Modoc blijkt erg in trek in binnen- en buitenland. De dieprode kleur wordt nergens anders in de fruitwereld geëvenaard en de peer heeft een bijzonder zoete smaak en goede houdbaarheid.

Voor fruitbedrijf Gigema uit Ordingen (Sint-Truiden) was het de eerste aanplant en commerciële deal met het fruit- en groentebedrijf Vergro, dat instaat voor de verkoop en de deal met Lidl heeft gesloten. De aanplantingen (5.700 bomen) op het perceel van 3,5 hectare naast de N80 gebeurden vorig jaar in april. De Red Modoc is een zuiver Limburgs clubras, waarvan de bomen werden ontwikkeld door boomkwekerij Nicolai in Alken.

“Het aanplanten van de nieuwe soort betekent voor ons een investering van 175.000 euro, maar die biedt wel een goed toekomstperspectief,” zegt Gert Peeters, zaakvoerder van de het fruitbedrijf Gigema. "De eerste oogst overtrof ruim de verwachtingen. We willen dit jaar afsluiten met een capaciteit van 500 ton. In 2030 groeien we met deze peren door naar een oppervlakte van 200 hectaren met een opbrengst van 8.000 ton."

JCr