complix2

Diepenbeeks biotechbedrijf in zee met Monsanto

Het jonge biotechbedrijf Complix uit Diepenbeek (waarin o.a. LRM participeert) heeft een samenwerking afgesloten met multinational Monsanto voor het gebruik van vernieuwende technologie die door Complix werd ontwikkeld. De Limburgse onderneming, gevestigd in de bio-incubator BioVille op het Wetenschapspark in Diepenbeek, verricht onderzoek naar een nieuwe generatie geneesmiddelen op basis van eiwitten. Monsanto zal dezelfde techniek toepassen voor de bescherming van landbouwgewassen.

Complix ontwikkelt innovatieve producten voor de farmaceutische industrie, voornamelijk voor de behandeling van auto-immuunziekten en virale infecties. Het gebruikt daarvoor een nieuwe klasse van kleine en zeer stabiele eiwitten met unieke structurele en functionele eigenschappen. Voor de toepassing ervan heeft het bedrijf een platform opgezet dat internationaal tot de verbeelding spreekt. Het internationale concern Monsanto zal dit 'Alphabody-platform' van Complix nu gebruiken om gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen. "Het is voor ons interessant dat onze technologie breed toepasbaar is, en door een grote wereldspeler in een andere context dan de farmacie zal worden gebruikt," zegt Mark Vaeck , CEO van Complix. "Monsanto is toch niet de eerste de beste. Dat zij deze ontwikkelingen doen zonder dat we er zelf fors in moeten investeren, is zeker een voordeel. We zijn benieuwd naar de toepassingen die Monsanto ermee wil bereiken in de landbouwsector. We behouden overigens de rechten op alle nieuwe ontwikkelingen die buiten de agro-industrie uit het platform voortkomen."

Complix mag voor het gebruik van het platform rekenen op een flinke financiële tussenkomst van Monsanto. Over de details van die transactie wordt niet gecommuniceerd.