Diepenbeekse i.Know gekocht door Amerikanen

Het jonge bedrijfje i.Know, gevestigd in het incubatorgebouw van het Wetenschapspark in Diepenbeek, is overgenomen door de Amerikaanse databasebouwer Intersystems. Oprichter Michaël Brands liep al een hele tijd met het goed bewaard gebleven geheim rond, maar mocht het nieuws pas bekendmaken na de aankondiging van de overnemer zelf.

i.Know levert software die intelligente verbindingen kan maken tussen woorden in teksten. Zo kan het systeem samenvattingen maken, vertalingen voorbereiden of informatie over bepaalde trefwoorden uit teksten vissen. Een dokter die bijvoorbeeld een medisch dossier van een patiënt opent en de letters 'allerg' intypt, krijgt meteen een lijst met info over de allergieën van de patiënt. Michaël Brands noemt zijn technologie dan ook ‘Information Forensics’, verwijzend naar de forensische wetenschappen die onder meer speurders helpen bij het zoeken naar aanwijzingen en de analyse ervan bij misdaden.

i.Know werd opgericht in 2001, en wist de eerste klant te overtuigen in 2004. Een business angel kwam (via BAN Vlaanderen) het kapitaal versterken in 2007, waarna ook in Amerika de intelligente software bekend raakte.

Voor Intersystems, bouwer van krachtige databasesystemen, met onder meer wortels in de medische wereld, biedt de overname van i.Know zowel toegang tot technologie om ongestructureerde data in databases aan te pakken, als een uitbreiding van zijn productpakket binnnen de medische wereld. Intersystems is actief in 23 landen en haalt een omzet van 335 miljoen dollar.