dilien50

Diliën viert verjaardag met vette cheque

Huis Diliën uit Houthalen-Helchteren, het familiebedrijf dat gekend is voor de bijzondere constructies in aluminium en staal voor de industrie, heeft op een bijzondere wijze het 50-jarig bestaan én de gouden bruiloft van Pierre en Marie Josee Diliën gevierd. Er werd maar liefst 11.400 euro ingezameld om de lokale Chiro en de technische school Don Bosco te ondersteunen.

Diliën Metaalwerken werd destijds opgericht door Jef Diliën. Als smid begon hij in 1941 met een bescheiden doe-het-zelf ijzerwinkel in het centrum van Helchteren. Na de oorlog ging hij zich richten op metaalconstructies, waar in het kader van de wederopbouw veel nood aan was. Een goede zet, want de onderneming groeide sterk.

In 1958 deed hij een spraakmakende aankoop door één van de hallen van Expo 58 als bedrijfsgebouw naar Helchteren te halen. In dezelfde periode nam hij een order aan om 368 huizen van stalen ramen te voorzien. De trein was vertrokken. De besturing ervan liet hij in 1973 over aan zijn zoon Pierre, die in hetzelfde jaar trouwde met Marie Josee. Ze ging samen van start met het huidige Diliën Metaalwerken. Precies 50 jaar geleden dus, zowel voor het bedrijf als voor het huwelijk van het koppel.

Qua activiteit werd nog steeds gefocust op metaalconstructies en op ramen en deuren. Gaandeweg werd er een nieuwe specialiteit toegevoegd: de productie van gsm-masten. Daar is Diliën intussen marktleider in geworden. In 2023 werd de kaap van 1.000 masten gerond. De steile opmars maakte tevens extra management nodig. Dat werd gevonden bij de volgende generatie, met name de 3 dochters Els, Inge en Ann, én 2 schoonzonen: Wim en Kenny.

Om het jubileum gepast te vieren, werden er zopas grote festiviteiten opgezet. Klanten, de 50 medewerkers leveranciers en andere sympathisanten mochten het glas heffen op 50 jaar bedrijf en koppel. Als geschenk brachten ze een enveloppe mee met centen voor het goede doel. Zo wist Diliën maar liefst 11.400 euro te schenken aan goede doelen, meer bepaald de lokale Chiro van Helchteren en Don Bosco, de school waar Pierre Diliën zelf nog ooit naartoe ging.

Kortom: een mooi bedrag dat door de geselecteerde begunstigden naar eigen goeddunken kan ingezet worden om de doelstellingen dichterbij te brengen!