HDP21

Dit zijn volgens Voka dé voorbeelden van 2020

Nelissen, Trixxo, Cegeka, Melexis of Tectum zijn er deze keer niet bij, maar de andere 'usual suspects' van de Limburgse prijzenpakkers zijn wel genomineerd voor de Herman Dessersprijs: APK, Globachem en Konings mogen onder elkaar uitvechten wie op 16 juni met de felbegeerde onderscheiding naar huis mag.

Het is al voor de 27ste keer dat Voka Limburg de Ondernemersprijs Herman Dessers zal uitreiken. Hiermee wordt een persoon, onderneming, vereniging, instelling of groepering uit Limburg beloond, die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Dit jaar zijn de kanshebbers Joris Brams (Konings), Paul Kerkhofs (APK) en Els Paesmans en Koen Quaghebeur (Globachem). Eén van de drie zal op de erelijst het plaatsje boven Gianne Levenstond en Axel Verberckmoes van Levenstond Seafood innemen.

Waarom zij?

- "Joris Brams, CEO van drankenproducent Konings in Zonhoven, viel tijdens de coronacrisis op door de wendbaarheid van zijn bedrijf", zo stelt de jury. "Er werden in geen tijd honderdduizenden flessen alcoholgel gemaakt. Verder is Konings een goed voorbeeld van lokale verankering. Vorig jaar investeerde het nog 11 miljoen euro in de site in Borgloon, goed voor 40 extra jobs. Daarnaast is het bedrijf een exportgerichte onderneming die 80 procent van zijn omzet realiseert in het buitenland."

- "Paul Kerkhofs, eigenaar van bouw- en infrastructuuronderneming APK Group uit Pelt, heeft de afgelopen jaren een mooi groeiparcours afgelegd, onder meer via gerichte overnames zoals die van Groep Casters (2018) of Groep Slegers (2017). Op die manier ontpopte het bedrijf zich van een bouwonderneming tot een polyvalent infrastructuurspeler met meer dan 1.500 medewerkers in België, Nederland, Duitsland en Luxemburg."

- "Els Paesmans en Koen Quaghebeur, tot slot, zijn de oprichters van het agrochemisch familiebedrijf Globachem. In 2020 investeerden ze nog 2 miljoen euro in BioStrand, een jong biotechbedrijf uit Hamont-Achel dat ‘de Google van de genetica’ wordt genoemd. Het illustreert de innovatieve slagkracht waarmee Globachem als sinds 2000 de koers bepaalt. Niet voor niets gaat een tiende van de omzet dan ook naar onderzoek en ontwikkeling."

Karin Van De Velde, voorzitter van Voka Limburg, is blij met deze selectie: "Deze drie genomineerden legden als bedrijf en als ondernemende persoonlijkheden een opmerkelijk traject af, waarmee ze een goed voorbeeld zijn voor onze Limburgse ondernemers. Bovendien toont de lokale verankering dat onze provincie een vruchtbare grond is voor ondernemerschap. Zelfs in deze bijzondere tijden waarborgen deze ondernemers welvaart en welzijn door hun durf en inzet", besluit de voorzitter.