pexels-alexandre-cruz-11098951 (Foto: Alexandre Cruz, by Pexels)

Door de flessenhals: fabriek voor 2,3 miljard flesjes per jaar

De Limburgse deputatie heeft zopas een omgevingsvergunning goedgekeurd voor het Turkse bedrijf Ciner, dat in Lommel een fabriek voor glazen flesjes gaat bouwen. Verspreid over 2 productielijnen zal Ciner maar liefst 2,3 miljard flesjes per jaar van de band laten rollen. Er komen 450 tot 500 nieuwe jobs bij.

Ciner Lommel is een megaproject op het Lommelse Kristalpark. Het Turkse concern heeft voor de glasfabriek een vergunning aangevraagd, die zopas door de Bestendige Deputatie van Provincie Limburg moest beoordeeld worden. Gedeputeerde Inge Moors (CD&V), bevoegd voor Omgevingsvergunningen, licht toe: “De aanvraag heeft betrekking op de bouw en exploitatie van een nieuwe glasfabriek voor de productie van verpakkingsglas in de industriezone Balendijk- Kristalpark III in Lommel", zo situeert ze het project. "De vestiging zal bestaan uit twee productieafdelingen voor respectievelijk groen glas (lijn 1) en amberkleurig glas (lijn 2). De productiecapaciteit van de glasfabriek zal 1.300 ton verpakkingsglas per dag en 474 500 ton per jaar bedragen. Bruto komt dit overeen met 7 miljoen glasflesjes per dag, of na controle 6,3 miljoen flesjes per dag. Of meer dan 2,3 miljard op jaarbasis. Er is tevens een grondwaterwinning aangevraagd met een maximaal opgepompt jaardebiet van 164.770 m3, goed voor 3 putten met een diepte van 160 meter."

Deze investering van honderden miljoenen, is goed voor 450 à 500 jobs. "Het Turkse conglomeraat kan door de goedkeuring van de vergunning de productie dichter bij de klant brengen, en zo de transportkosten en CO2-voetafdruk verminderen. De flesjes zijn vooral bestemd voor de Nederlandse en Duitse markt", aldus nog Inge Moors.

Burgemeester Bob Nijs van Lommel (ook CD&V) reageert opgetogen. "De splinternieuwe glasfabriek van het Turkse Ciner is een waardevolle invulling voor het industrieterrein Kristalpark III, dat van betekenis is voor de hele regio. De toekenning van de vergunning is een enorme opsteker. Het mooie is dat we als glasgemeente nu op eigen bodem een glasfabriek krijgen. In de regio rond Lommel zijn er veel zandgroeves, een belangrijkste grondstof voor glas. De fabriek is hier dus helemaal op zijn plaats."