ITZU 3 CEOs

Doorduwen op duurzaamheid

Als één van de eersten in België zullen 8 Limburgse ondernemingen woensdag het Unitar SDG Champion-label van de Verenigde Naties ontvangen. Het gaat om bedrijven die al jarenlang succesvol werken aan hun duurzaamheidsdoelstellingen en een ambitieus transitietraject hebben opgezet.

Werken aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) is een challenge die de VN wereldwijd bij bedrijven tracht te implementeren. In Vlaanderen is het Voka dat mee de kar trekt. Via diverse, langdurige trajecten kan er telkens een hoger certificaat worden bereikt. Zo zullen woensdag 46 Limburgse bedrijven het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) ontvangen, wat aangeeft dat ze intensief hebben gewerkt rond de 17 duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Een beloning voor de geleverde inspanningen, zeg maar.

Daarnaast zijn er ook 8 Limburgse bedrijven die voor de eerste maal het Unitar SDG Champion-label krijgen opgespeld (30 andere hebben het al). Deze certificaten worden toegekend aan bedrijven die drie VCDO-trajecten op rij hebben afgelegd, daarbovenop nog eens twee trajecten lang gefocust hebben op de belangrijkste duurzaamheidsdoelstellingen én een duurzaam transitieproject hebben opgestart.

Eén van hen is Itzu, dat als dienstverlenend bedrijf een buitenbeentje is in deze lijst. “Een erkenning om U tegen te zeggen op het gebied van duurzaam ondernemen, en een mooie beloning voor alle geleverde inspanningen “, zegt CEO Louis Kemps. “Door deze trajecten te volgen hebben we duurzaamheid zowel strategisch als operationeel verankerd in onze organisatie. Zo hebben we een Sustainability Academy opgezet waarmee we een positieve impact genereren op het algemene welzijn en het klimaat. We willen bovendien andere bedrijven en individuen inspireren en motiveren om zo een algemene duurzame gedragsverandering teweeg te brengen.”

Nog een bedrijf dat zich SDG-Champion mag noemen, is Fruit At Work. “Ons duurzaamheidsverhaal begon in 2014 toen de Russische markt zich sloot voor de Belgische peren”, zegt co-CEO Youri Aerts. “We zijn toen heel bewust onze eigen perenboeren een eerlijke prijs blijven betalen. Deze lijn werd doorgetrokken in de volledige bedrijfsvoering. Zo zijn we nu Fairtrade-gecertificeerd, hebben we start-up Green Delivery de kans gegeven om van start te gaan met CO2-vrij transport en leveren we vers fruit aan scholen.” Fruit At Work wil nu resoluut gaan voor het hoogste certificaat, met name dat van SDG Ambassador.

En de andere 6 nieuwkomers in de Champions-league? Center Parcs, Elep, Hogeschool PXL, Orbix, LRM en Veldeman Bedding.