Ziekteverzuim small

“Drie keer meer ‘zieken’ na afschaffing briefje: geen verrassing”

Sinds werknemers van grotere bedrijven drie keer per jaar thuis mogen blijven zonder een ziektebriefje in te dienen, is het aantal van deze meldingen verdrievoudigd. “Dat verbaast ons niet”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. "Dat was te verwachten als de stok achter de deur wegvalt om misbruik te voorkomen."

Sinds november 2022 voorziet de wetgeving dat je als werkgever (met meer dan 50 werknemers) geen doktersbriefje meer kan eisen bij één dag ziekteverlof. Uit cijfers van Securex blijkt nu dat in die bedrijven het aantal afwezigheden voor 1 dag is verdrievoudigd. “Dat verbaast ons niet”, zegt Bart Lodewyckx. “We hebben hier altijd voor gewaarschuwd. Een goede werkrelatie vertrekt vanuit vertrouwen en dat moet ook de basis zijn. Maar een werkgever moet wel altijd een stok achter de deur kunnen houden om misbruik te voorkomen en ervoor te zorgen dat diegene die de kantjes ervan af rijden worden aangepakt.”

Lodewyckx wil dat de werkgever zelf kan bepalen of hij al dan niet een doktersbriefje vraagt aan zijn werknemers. "Het hangt af van de bedrijfscontext. Maar de realiteit stelt dat het nodig is om de mogelijkheid te voorzien. De verdrievoudiging van het aantal afwezigheden voor 1 dag spreekt boekdelen.”

Unizo Limburg wil zich dan ook met hand en tand verzetten tegen de uitbreiding van deze vrijgeleide naar KMO's (>50 werknemers), een maatregel die wordt bepleit door politieke partijen Groen en Vooruit. "We zijn tegen de afschaffing bij 1 dag afwezigheid, en dus zeker bij 3 dagen, zoals her en der wordt geopperd", besluit Bart Lodewyckx.