wijn op corda

Druiven domineren op dak van de bar

Geen kippen meer op de schuine schans van de Corda Bar in Hasselt. Campusdirecteur Raf Degens heeft zich iets veel beters op zijn dak gehaald: 340 wijnranken die eind dit jaar al moeten ontpoppen tot een bijzonder glas bubbels. De planten zitten in potten en zijn een innovatieve kweekmethode van professor Ghislain Houben.

Corda Campus is een technologie- en innovatiecampus, en die reputatie wil directeur Degens doortrekken op alle vlak. "Amper twee maanden geleden geraakte ik in gesprek met professor Ghislain Houben over zijn innovatieve methode om wijn te verbouwen met ranken die in potten staan", vertelt Raf Degens. "Daarbij werd als locatie al snel het dak van de Corda Bar naar voor geschoven: volledig zuidgericht, én met de ideale hellingsgraad van 23°. Om daar en op deze manier druiven te telen en wijn te gaan maken, past volledig binnen onze filosofie om out-of-the-box aan technologische ontwikkeling te doen. Bijna al onze bedrijven hier op Corda zijn daar mee bezig, dus waarop niet in een totaal andere sector?"

En daarna ging het snel. Het dak van de Corda Bar werd omgetoverd tot een heuse wijngaard met 340 ranken (die al 3 jaar oud zijn) van de druif Souvignier Gris. "Deze druivensoort is niet gevoelig voor schimmels en infecties, wat een bijzonder voordeel is", legt professor en wijnmaker Ghislain Houben uit. "Het experiment dat we hier gaan doen, houdt in dat de wijnranken in potten staan, met grond die dezelfde eigenschappen heeft als in de beste wijngebieden. Het water en de voeding worden met een buisje in de exacte dosering voorzien in iedere pot. We simuleren dus op wetenschappelijke basis de beste omstandigheden om een topproduct te maken. En als het vriest? Dan zetten we de potten gewoon binnen... Als dit project lukt, en daar zijn we vrij zeker van, opent zich een totaal nieuwe wereld om in stedelijke omgeving aan wijnbouw te doen. City winery kan wel eens the next big thing worden..." Het eindproduct, dat vanaf november 2023 beschikbaar zal zijn, wordt een witte mousserende wijn, gemaakt door domein Hoenshof (Ghislain Houben) en domein Jerom Winery (van diens zoon Jeroen Houben).

Corda koppelt de innovatieve wijngaard ook aan het community-gebeuren op de campus. "We zijn hier vandaag actief met 240 bedrijven, die we elk een wijnrank cadeau doen", legt Degens uit. "Ze kunnen hier op het dak naar hun eigen plantje komen kijken en zelfs nieuwe toepassingen hier aan koppelen, denk aan datamanagement, AI, enzovoort. En als we dit najaar gaan oogsten, dan krijgen ze elk een fles van hun eigen Corda-wijn. De overige 90 flessen zullen in Het Cordaat geserveerd worden."

Een naam voor het product moet nog uitgevonden worden. De Corda-bewoners zullen worden uitgenodigd om hierover na te denken. Zelf een suggestie?