Duitse media: “Investeerder Genk bijna failliet”

De producent van houtpellets German Pellets staat op de rand van het faillissement. Dat hebben verschillende Duitse media gemeld. Door de problemen van German Pellets komt ook de ombouw van de aardgas- en steenkolencentrale in het Genkse gehucht Langerlo in het gedrang. “De ongerustheid neemt toe,” bevestigt plantmanager Marc Rommens.

centrale LangerloGerman Pellets bevindt zich al enkele weken in zware financiële problemen. De lage olieprijzen hebben een zware impact gehad op de verkoop van houtpellets. Bovendien waren er problemen met dochterbedrijven. Volgens de zakenkrant Handelsblatt zou het bedrijf nog deze week bescherming vragen tegen zijn schuldeisers, volgens Wirtschaftswoche zou de familiale hoofdaandeelhouder al een deel van zijn belangen al hebben veiliggesteld in een vennootschap op naam van zijn dochter. Eerder raakte bekend dat German Pellets een terugbetaling van obligaties wil uitstellen.

In de centrale zelf, wordt afgewacht. “Als alles volgens plan verloopt, beginnen we in april, na het verlopen van de vergunning, met een aantal onderhouds- en renovatiewerkzaamheden in functie van de ombouw,” aldus plantmanager Marc Rommens. De perikelen met de aandeelhouder zorgen bij de 120 werknemers voor de nodige onrust. “Ook hier kijken we intensief naar de Duitse nieuwssites,” zegt Marc Rommens, die hoopt dat er op korte termijn zekerheid komt. Nu vrijdag is er alvast een bijzondere bijeenkomst van de ondernemingsraad gepland, waar meer uitleg gegeven wordt over de situatie.

Mocht de investering niet plaatsvinden, zal de overheid 2 miljard euro aan subsidies niet moeten uitbetalen. Die som kan dan in mindering worden gebracht van de zogenaamde Turteltaks.