Marco-Bertacca-1

Dure grondstoffen spoelen winst Friesland weg

Ondanks een forse omzetstijging van 22 procent (tot 276 miljoen euro), zag zuivelfabrikant FrieslandCampina Professional in Lummen de winst met zo’n 70 procent dalen. Het resultaat voor 2010 tuimelde van bijna 26 miljoen euro naar 7,8 miljoen. De voornaamste oorzaak was de stijging van grondstofprijzen, en wel met zo’n 55 procent. De aankopen die de zuivelfabriek moest doen (melk, boter, room, ,…), waren goed voor 208 miljoen, terwijl dit kostenplaatje een jaar eerder op 134 miljoen afsloot. De prijsverhogingen konden niet direct aan de eindklant worden doorgerekend. Een tweede reden voor de hogere kosten, was het toegenomen personeelsaantal om de grotere volumes op te vangen, vooral na het overbrengen van 2 lijnen voor de productie van slagroomspuitbussen uit het Nederlandse Oud Gastel. Er werkten bij afsluiting van het boekjaar precies 400 fulltime equivalenten in Lummen. Een jaar eerder waren er dat nog 35 minder.

FrieslandCampina Professional heeft bovendien ook bijkomend geïnvesteerd in de Lummense fabriek. De opstart van de nieuwe productielijnen uit Nederland en de aanpassing van de installaties om een Europees contract met Abbott uit te voeren, vergden belangrijke inspanningen.

Het was ook meteen voor het eerst dat het verslag niet meer werd ondertekend door Frans Smeulders. Hij is sinds maart overgestapt naar een andere job. Zijn stoel wordt vanaf 22 augustus ingenomen door de nieuwe algemeen directeur Marco Bertacca (foto), die overkomt van CSM en daarvoor actief was bij Unilever. Henri Loomans is gedelegeerd bestuurder van FrieslandCampina Professional.