Duwtje in de rug om eigen zaak te starten

An Cox 2

Heel wat kandidaten om een eigen onderneming op te richten hebben nog een klein duwtje in de rug nodig om daadwerkelijk de stap te wagen. Eén van de nieuwste initiatieven om hierbij te helpen zijn de inspiratiesessies die Syntra Limburg organiseert. "Het is een actieve workshop waarin zelfstandigen in wording naar de inspiratie zoeken om hun idee te realiseren," zegt An Cox, startersadviseur bij Syntra Limburg en zelf ondernemer bij ICT-bedrijf Jamasaki (foto). "We behandelen onderwerpen zoals de obstakels die je bij het ondernemen kunt tegenkomen en hoe deze positief te benaderen. Welke oplossingen zijn er en waar kan ik daarvoor terecht? Wat houdt me nog tegen? Het antwoord op deze vragen zoeken de deelnemers in de eerste plaats bij elkaar. Meningen worden gedeeld, informatie wordt doorgegeven en twijfels worden geuit."

De eerste sessie, maandagavond, was goed voor maar liefst 27 geïnteresseerden: een slotenmaker, drie tegelzetters, zeven fietsvakhandelaars, een wellnesscoach, een beenhouwer, een mechanieker, een EPB-verslaggever,… "De kennis en de passie om te starten als zelfstandige is er al, maar om de droom te realiseren is er nog een duwtje in de rug nodig," aldus An Cox.

Als conclusie van de bijeenkomst, werden een positieve ingesteldheid en doorzettingsvermogen aangehaald als onmisbare eigenschappen om succesvol te kunnen zijn. Beschikken over financieel inzicht en commerciële vaardigheden werden eveneens als essentieel omschreven. Tot slot kwam ondernemer Mark Decat van Essec zijn verhaal vertellen over vallen en opstaan, over durven en over passie. Kortom, Limburg is weldra 27 starters rijker...