be-NATURE-7-

Economie krijgt plaatsje in gloednieuw project in Beringen

Een uniek toeristisch recreatief erfgoedproject met internationaal potentieel, dat niet alleen bezoekers en toeristen naar Beringen moet lokken, maar ook een plek wordt voor creatief, sociaal en economisch ondernemerschap. Dat is Be-Nature, een ambitieus verhaal, dat zal gerealiseerd worden in de voormalige kolenwasserijen van de mijn in Beringen.

Ze is er: de vergunning voor de realisatie van een gloednieuw project dat als doel heeft om de kolenwasserijen 1 en 3 op Be-Mine, de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen, in stand te houden, te ontsluiten en te herbestemmen.

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de private ontwikkelaars Ciril en Van Roey Vastgoed gaan heel concreet diverse attracties in het gebouw aanbrengen, zoals een belevingspad, een indrukwekkend 360°-panoramapunt en een toeristisch fietspad dat onder de vloer door loopt.

Nadat een deel wordt gesloopt, zal de 'bezoekbare' kern van het complex mogelijkheden bieden tot plantengroei en een heractivatie van het omloopwater. De historische activiteit van het mijngebouw zal eveneens zichtbaar zijn. Er wordt een link gemaakt met het naastgelegen mijnbelevingscentrum, zodat heden en verleden in elkaar overvloeien.

De Beringse burgemeester Thomas Vints mikt echter niet alleen op toeristen: "Be-Nature wordt zeker ook een plek voor creatief, sociaal en economisch ondernemerschap en ontmoeting", zegt hij. LRM-topman Tom Vanham treedt hem bij: "Naast beleving en passage willen we hier uiteraard ook economische activiteiten uitrollen. Denk maar aan leisure en horeca. Private investeringen zijn immers nodig om het financiële plaatje rond te krijgen."

Kortom: alle betrokken partijen, gaande van beleidsmakers, administraties, erfgoedverenigingen, ex-mijnwerkers en bewoners van Beringen-Mijn, blijken zeer opgetogen met het nieuwe project en kijken uit naar de realisatie.