Nieuws Limburg Eddy Heleven tot tranen toe bewogen: “Niks gestolen!”

Eddy Heleven tot tranen toe bewogen: “Niks gestolen!”

Eddy Heleven tot tranen toe bewogen: “Niks gestolen!”

Twintig maanden cel en een handelsverbod van 10 jaar hangt boven het hoofd van de bekende juwelier Eddy Heleven, die zich nu in de rechtbank moet verantwoorden voor zijn faillissement uit 2017. De Diepenbekenaar had volgens de curatoren toen een schuld van 2,3 miljoen euro. Intussen werkt hij keihard om die achterstand terug te betalen. “Ik zal blijven vechten voor mijn zaak”, zei een tot tranen toe bewogen Heleven maandag in de rechtbank van Hasselt.

Volgens het openbaar ministerie maakte Heleven zich schuldig aan faillissementsmisdrijven. Vooral bij de fiscus stonden er nog rekeningen open, in totaal voor 640.000 euro aan btw, bedrijfsvoorheffing en RSZ. Hij zou ook bijna 745.000 euro uit zijn vennootschappen hebben gehaald. Curatoren Patrick Vanhoutvin en Thierry Bielen ramen de financiële put die destijds werd gemaakt op 2,3 miljoen euro.

Zoals hij drie jaar geleden al deed in ons magazine (lees tekst hier op pagina 13) schetste Heleven maandag in de rechtbank zijn bijna dertigjarige carrière als juwelier. “Ik ben als klein boerke begonnen op een zolderkamer. Het ging zo goed en ineens had ik zes winkels. Grootheidswaanzin? Ik heb een fout gemaakt door te hard te groeien. Achteraf is het gemakkelijk praten. Dat er geld verdwenen is van de vennootschapsrekening? Ik heb me met 0,0 euro verrijkt. Niets is naar mijn privérekening gegaan”, sprak de juwelier. In de nasleep van zijn faillissement is Eddy Heleven in 2017 via een vennootschapsconstructie gestart met twee zaken die vandaag nog actief zijn in Hasselt en in Maastricht. “Nu vaar ik een andere koers. Pas nadat ik de juwelen verkocht heb, moet ik mijn leveranciers betalen. Ze houden 10 % van mijn winst af zodat ik mijn schulden kan afbetalen, ze bekijken mijn stock en controleren of ik mijn btw betaal. Je gaat niet één leverancier vinden die ik bestolen heb. Nu ben ik aan mijn tweede leven begonnen. Het is verschrikkelijk als ik nu mijn levenswerk moet stoppen. Ik draag al een loodzwaar kruis mee en wil ervoor blijven vechten. Ik heb geen half procent fout gehandeld en vraag de vrijspraak om weer wat toekomstvisie te hebben”, sprak een geëmotioneerde Heleven. Vonnis op 31 mei.

(Het hele verhaal is online of op papier te lezen voor abonnees van Het Belang van Limburg.)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.