Nieuws Limburg Eén jaar effectief voor zaakvoerder Wijnmakelaarsunie

Eén jaar effectief voor zaakvoerder Wijnmakelaarsunie

Eén jaar effectief voor zaakvoerder Wijnmakelaarsunie

John Monard, zaakvoerder van de failliete Wijnmakelaarsunie in Diepenbeek, is maandag in Hasselt veroordeeld tot twee jaar cel. Omwille van zijn leeftijd en gezondheidstoestand moet Monard één jaar effectief naar de gevangenis, als is het zeer waarschijnlijk dat hij die straf thuis zal mogen uitzitten met een enkelband.

De historiek van De Wijnmakelaarsunie is intussen gekend. In 50 jaar tijd bouwde John Monard een imperium op als één van de grootste wijnhandelaars van het land. Het bedrijf kreeg echter zware klappen en Monard zag zijn levenswerk smelten als sneeuw voor de zon. De nu 74-jarige ondernemer probeerde zijn handel op de rails te houden door zich te bezondigen aan schriftvervalsing, het gebruik van valse stukken, misbruik van vennootschapsgoederen en manipulatie van de boekhouding. Uiteindelijk kon in 2018 het faillissement niet worden afgewend en liep de put met schulden op tot 40 miljoen euro.

Het parket vorderde 2 jaar cel tegen John Monard (die dus niets te maken heeft met Monard Pro Vino in Zonhoven…). De rechtbank is daarin gevolgd en heeft nu de beklaagde veroordeeld. De straf van 2 jaar wordt opgedeeld in een gedeelte effectief en de rest voorwaardelijk (met uitstel). Daardoor is de kans klein dat Monard daadwerkelijk naar de gevangenis moet. De rechter heeft bovendien een handelsverbod opgelegd van zeven jaar en een vermogensvoordeel van ruim 1,6 miljoen euro verbeurd verklaard.

“Mijn cliënt en ik gaan het uitgebreide vonnis nu eerst grondig bestuderen”, reageert Luk Delbrouck, advocaat van John Monard, in Het Belang van Limburg. “Daarna zullen wij beslissen of we hoger beroep instellen of niet.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Zonhoven
Zonhoven

BNP stopt smak geld in Konings

BNP Paribas Fortis Private Equity, de investeringspoot van de Franse bank, heeft een minderheidsparticipatie genomen in de Zonhovense drankenproducent Konings.… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.