Nieuws Limburg Een kwart meer zelfstandigen in Limburg

Een kwart meer zelfstandigen in Limburg

Een kwart meer zelfstandigen in Limburg

Het zelfstandigenstatuut wordt almaar populairder. Ook in Limburg. Het aantal startende zelfstandigen nam de voorbije 10 jaar in de provincie toe met 25,9 %, en dit verspreid over alle leeftijdscategorieën: van studenten tot pensioengerechtigden.

Hr-dienstverlener Acerta verzamelde de cijfers. Een derde van de starters is tussen de 25 en 35 jaar. De -40-jarigen dekken samen zelfs meer dan 65 % van de ‘nieuwelingen’ af. En toch trekken de 50-plussers de aandacht, omdat zij – opmerkelijk – de snelst groeiende groep van de starters zijn (+18,63%). Precies 15,7% van de Limburgers die het voorbije jaar startten met een zelfstandige activiteit was op dat moment 50-plus.

Annie Germeys, manager Starters en Zelfstandigen bij Acerta, legt uit: “Niet alleen het statuut, ook de tijdsgeest is veranderd. Mensen gaan niet meer uit van één lange loopbaan bij dezelfde werkgever als hoogste doel. De loopbaan is meer en meer een traject dat mensen zelf in handen nemen. Wie 50 is heeft op de arbeidsmarkt nog makkelijk 10 à 15 jaar een rol te spelen. Met iets nieuws starten op die leeftijd is dus niet zo vreemd.”

Sectoren waar de oudste starters beter vertegenwoordigd zijn dan gemiddeld, zijn de handel en de horeca. We kennen allemaal wel iemand die zijn loopbaan heeft omgegooid en een koffiehuis, bed & breakfast of winkel is gestart. Ook in de intellectuele beroepen – informatici, consultants, etc. – kom je verhoudingsgewijs meer starters tegen die er al meerdere jaren ervaring hebben opzitten.

Aan de andere kant worden zelfstandigen ook steeds jonger. De student-ondernemer, aangemoedigd door projecten als StudentStartUP (UHasselt/PXL), Pitch Please en andere, wacht zelfs niet tot na zijn/haar afstuderen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Annie Germeys: “Als hr-dienstverlener pleiten we hier toch ook voor een goed onderbouwde start. Een goed begeleide starter heeft meer kans op succes.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Dilsen-Stokkem, Hasselt
Dilsen-Stokkem

Creneau tekent Cordaat on the Beach

Niet ter zee of in de lucht, maar Terland zal de horeca-hotspot heten van het nagelnieuwe Terhills Resort in Dilsen-Stokkem.… Lees meer

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.