Nieuws Limburg Een lerend netwerk voor ambitieuze opvolgers in familiebedrijven

Een lerend netwerk voor ambitieuze opvolgers in familiebedrijven

Een lerend netwerk voor ambitieuze opvolgers in familiebedrijven

Het Plato NextGen-traject van Voka – KvK Limburg biedt jonge ondernemers de mogelijkheid om hun bedrijfsvoering onder de loep te nemen. Op een interactieve manier worden kennis en ervaringen met elkaar gedeeld met de bedoeling om verder te groeien in hun rol als familiaal ondernemer. Ze worden hierin bijgestaan door een meter en peter die zelf hebben mogen ervaren wat het is om de volgende generatie in het familiebedrijf te zijn.

In een notendop:

  • Verder groeien als opvolger in het familiebedrijf
  • Werken aan de toekomst van het familiebedrijf
  • Belang van peter- en meterschap
  • Sparren met gelijkgestemden en eigen netwerk opbouwen

Plato NextGen is een peterstraject van Voka – KvK Limburg voor opvolgers binnen het familiebedrijf. “Plato is binnen Limburg goed voor bijna 200 ondernemers die maandelijks in hun groep samenkomen om ervaringen uit te wisselen”, zegt Ellen Olislagers, directeur Eigenaars-Ondernemers bij Voka – KvK Limburg. “Binnen Plato NextGen richten we ons tot de actieve opvolgers in het familiebedrijf die vooral naar de toekomst van het familiebedrijf willen kijken en een klankbord zoeken van gelijkgestemden.”

“Tien keer per jaar komt de groep jonge ondernemers samen om te sparren met elkaar over verschillende aspecten van de bedrijfsvoering in een familiebedrijf. Tijdens het traject wordt er niet enkel gefocust op het familiale aspect. Ook wordt er aandacht besteed aan het vormen van jezelf als ondernemer.”

Het nut van een ervaren peter of meter

Binnen Plato NextGen nemen de peter en meter een cruciale rol op in het traject. Dankzij hun expertise zijn ze een klankbord voor ideeën, vragen en knelpunten. “Het is belangrijk om als meter voeling te hebben met de doelgroep”, legt Marion Van Zon uit, CEO van Van Zon en toegewijde Plato-meter. “Alles wat deze ondernemers meemaken, heb ik zelf ook meegemaakt. Familiale opvolging is vaak een ingewikkeld proces dat niet op een jaar tijd geklonken is. Als je het vanop een afstand bekijkt, merk je vaak dezelfde problemen op. Daarom is het belangrijk een klankbord te hebben.”

De eerste stappen zetten binnen een familiebedrijf is voor iedereen een uitdaging. “Jonge ondernemers zijn vaak te gedreven, waardoor ze moeten oppassen om de goede vrede te bewaren”, zegt Van Zon. “Alles komt goed maar probeer niet alles in één nacht te veranderen. Wat is jouw rol in het familiebedrijf vandaag en hoe zie je jezelf verder evolueren, welke stappen ga je vervolgens zetten,…? Dat zijn dingen die we binnen Plato NextGen bespreken. ”

Opbouwen van een eigen netwerk

Elk traject start met een kick-off moment. “Tijdens de eerste sessie komt iedereen samen en kiest de groep de thema’s waar ze willen rond werken”, legt Olislagers uit. “Peters en meters voelen vaak aan waar de jonge ondernemers willen op inzetten en zijn ook flexibel genoeg om in te spelen op de actuele vragen of noden van de deelnemers”, voegt Van Zon toe. “Het is een relatief kleine groep van twaalf personen die elkaar goed leert kennen en gedurende een jaar intens samenwerkt.”

“Vanuit Voka – KvK Limburg zien we dat de overlatende generatie vaak een groot netwerk heeft opgebouwd”, zegt Olislagers. “In Plato leg je als familiale opvolger ook contacten met andere bedrijven waardoor je je eigen netwerk opbouwt. Vaak ontstaan er ook vertrouwensbanden en zelfs hechte vriendschappen.”

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden ondernemingen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.