ElsHuysman-e1330020326630-300×300-1

Eén op 3 starters houdt op binnen 5 jaar

Van de 5.061 zelfstandige ondernemingen die in 2006 in Limburg werden opgericht, hebben er vijf jaar later al 1.546 de brui aan gegeven. Maar liefst 30,55 procent van de nieuwe ondernemingen overleeft de cruciale eerste periode van vijf jaar niet. Volgens Unizo-Limburg is vooral het derde jaar populair als jaar om te stoppen. Dan worden namelijk de sociale bijdragen herzien.

Niet al die bedrijven gaan failliet. Sommigen geven er gewoon de brui aan, anderen veranderen gewoon van vennootschapsvorm en bestaan dus nog. Ook het aantal faillissementen stijgen. Vorig jaar ging één op 84 ondernemingen failliet. Bij de bvba’s, bij uitstek gebruikt door kleine kmo’s, ging zelfs één op 48 ondernemingen failliet.

Volgens Unizo-Limburg heeft het toenemend aantal faillissementen verschillende oorzaken. “Nog teveel mensen beginnen onvoldoende voorbereid met een nieuwe onderneming”, vindt Els huysman, verantwoordelijke van de starterswerking. “Andere redenen zijn onvoldoende startkapitaal, te weinig klanten, te hoge kosten, of soms zijn ze gewoon niet in de wieg gelegd voor een job als ondernemer.”

Eva ReggersHaalbaarheid
Om kandidaat-ondernemers wat meer beslagen aan de start van een nieuwe zaak te laten komen, lanceert Unizo-Limburg dezer dagen in samenwerking met VIA en het Agentschap Ondernemen het totaal nieuwe project Go4Business. “Starters worden persoonlijk begeleid en geadviseerd”, legt startersadviseur Eva Reggers uit. “Dat gebeurt in vier stappen: I know, I have, I can en I plan. Via infosessies, persoonlijke gesprekken en workshops proberen we starters beter te wapenen. We helpen met de opstelling van een ondernemingsplan en op het einde krijgen ze een haalbaarheidsstudie mee die een antwoord geeft op de vraag: is het ondernemingsplan haalbaar of niet?” Het is vooral die studie die moet vermijden dat jonge starters zich onbezonnen als zelfstandige vestigen.

Meer info op deze link.