Nieuws Limburg “Eerste die personeel in Bitcoin wil betalen”

“Eerste die personeel in Bitcoin wil betalen”

“Eerste die personeel in Bitcoin wil betalen”

Op vraag van een aantal werknemers wil Steffen Brans, CEO van Appwise in Diepenbeek, lonen uitbetalen in Bitcoin in plaats van euro. “Daarmee breken we een lans voor de intrede van cryptovaluta op de arbeidsmarkt”, zegt Brans. “Want in ons land gooien wettelijke beperkingen vandaag nog roet in het eten.”

Terwijl de Bitcoin-koers ongeziene toppen scheert, stijgt de vraag vanuit het werknemersveld naar alternatieven voor het traditionele euro-salaris. Digitaal consortium Appwise x Wisemen uit Diepenbeek, wil zijn werknemers de optie bieden om te worden uitbetaald in Bitcoin. “Momenteel laat de Belgische wetgeving loonuitbetalingen in virtuele munten nog niet toe”, zegt Steffen Brans. “Artikel 4 van de loonbeschermingswet schrijft voor dat uitbetalingen moeten uitgevoerd worden in een munt die wettelijk gangbaar is in België. Daar vallen Bitcoin of andere cryptovaluta dus vooralsnog niet onder. En dat is jammer, want een aantal van mijn werknemers zijn vragende partij om hiermee betaald te worden. Het is hen niet ontgaan dat de waarde van Bitcoin de afgelopen maand is verdubbeld. Het vertrouwen in de virtuele munt is groot – zeker nu steeds meer gerenommeerde financiële spelers, zoals PayPal of Citibank, actief inzetten op cryptovaluta. De interesse is zeker niets nieuws binnen ons kantoor. Momenteel bekijken we samen met SD Worx wat mogelijk is binnen het wettelijk kader.”

Andere Europese landen experimenteren al langer met legale uitbetalingen in Bitcoin. Zo betaalt het Nederlandse bedrijf BTC Direct zijn werknemers al sinds 2018 in Bitcoin uit – althans het bedrag dat boven de grens van het minimumloon ligt. Alles daaronder wordt nog steeds in euro’s uitbetaald, zoals de Nederlandse wet het voorschrijft.

“Zoals zo vaak spelen de Nederlanders korter op de digitale bal”, aldus nog Steffen Brans. “Wij vragen de Belgische regering om gelijke tred te houden en dringend met een wettelijk kader te komen wat cryptovaluta betreft. Blockchain (de achterliggende technologie van cryptovaluta, nvdr.) is al lang geen hype meer, maar een bewezen middel om geld en informatie op een veilige manier te verhandelen. Andere landen beseffen dat, laten we als Belgen niet achterblijven.”

En zo wil Appwise dus als eerste Belgische onderneming de mogelijkheid geven aan zijn werknemers om te worden uitbetaald in cryptovaluta. “En neen, natuurlijk is dit geen verplichting”, voegt Brans toe. “Voor zij die het liever bij euro’s houden, verandert er niets.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Danny J. 2021-01-12 08:36:23

Dit betekent eigenlijk dat de werknemers akkoord zijn met een schommeling van hun koopkracht ten belope van meer dan 10%/dag...dan hebben de vakbonden nooit geen reden meer om te staken :)

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.