droneport

Eerste steen op grond voor bedrijven in de lucht

In Brustem werd dinsdag op de voormalige militaire vliegbasis de eerste steen gelegd van Droneport Campus, de incubator voor onbemande vliegtuigsystemen en bedrijven in de dronesector. De protagonisten van dit initiatief waren aanwezig: LRM, Stad Sint-Truiden, POM Limburg en Limburg Regional Airport. Hun vertegenwoordigers spraken het publiek toe.

Zo werd uitgelegd dat de Droneport Incubator deel uitmaakt van de campus en een test- en bedrijvencentrum vormt voor start-ups en groeibedrijven in de dronesector. De site speelt in op de snel veranderende luchtvaartsector, waarin drones een steeds prominentere plaats opeisen. Droneport opent begin 2019 haar deuren.

Naast kantoren, een incubator voor start-ups, testfaciliteiten en een brasserie, biedt de site ook toegang tot een dronecommunity. Bovendien kunnen dronepiloten er naar hartenlust experimenteren in drie gecontroleerde outdoor testzones. In die zones kunnen drones hoger vliegen dan normaal toegelaten. En er is meer, want op Droneport kunnen de bewoners rekenen op coaching en sectorgebonden knowhow, ondersteuning bij onder andere droneregistratie, het certificeren van dronepiloten en verzekeringskwesties. Droneport is ook een gerespecteerde partner van de Belgische Civiele Luchtvaartautoriteit (BCAA) en ook onderzoek en ontwikkeling nemen er een belangrijke plaats in.

"Het brengt niet alleen businessopportuniteiten, maar ook extra werkgelegenheid naar Limburg en zet onze provincie opnieuw als innovatieve hotspot op de kaart”, zegt Erik Gerits, Voorzitter POM Limburg.

“Op de Droneport-site vinden ook nog altijd reguliere luchtvaartactiviteiten plaats", zegt Stijn Bijnens, CEO van LRM. "En die complementariteit is erg belangrijk omdat het toch om twee totaal verschillende ecosystemen gaat die in de toekomst wel in hetzelfde luchtruim zullen moeten samenleven. Die kruisbestuiving tussen nieuwe bedrijven in de drone-industrie en traditionele luchtvaartbedrijven is erg belangrijk.”

“Met Droneport zet Sint-Truiden zich zowel nationaal als internationaal op de kaart als innovatieve en ondernemende stad.”, voegt Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden toe. “Drones spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van slimme steden: ze kunnen gegevens verzamelen, parkeergedrag monitoren of een gebied in beeld brengen. En dat is nog maar het begin."

De huidige site wordt momenteel uitgebaat door LRA. “Op dit moment vinden er jaarlijks nog heel wat recreatieve en een deel commerciële vluchten plaats op de luchthaven van Brustem", legt Jacques Waldeyer, zaakvoerder Limburg Regional Airport LRA, uit. "Eén van onze uitdagingen is nu om de wetgeving rond drones op de politieke agenda te krijgen en om die wetgeving universeel te verenigen. Pas dan gaat het duidelijk worden tot wat de dronesector in staat is."