Ei van 6 miljoen moet ondernemers inspireren

Bovenop de oude watertoren, die elektronicareus Philips in de jaren ’60 liet bouwen aan zijn fabriek in Hasselt, wil kunstenaar Koen Vanmechelen een groot, transparant ei bouwen. Op een hoogte van 35 meter moet zo een multifunctionele ruimte ontstaan die een blikvanger zal worden aan de skyline van Hasselt. Investeringsmaatschappij LRM gaat nu op zoek naar 5 tot 6 miljoen euro om het project te realiseren.

watertoren hasseltKunstenaar Koen Vanmechelen stelde dinsdag de plannen voor van het kunstwerk dat hij wil installeren op de oude watertoren van Corda Campus, waar vroeger de Philipsfabrieken gevestigd waren. Het werk krijgt de naam The Future of Now. Vanmechelen wil de watertoren transformeren tot een eivormige ruimte met panoramische koepel. “De dooier van het ei wordt de Oval Office van Limburg,” aldus de kunstenaar. “Dit moet de kern worden waar belangrijke dingen gebeuren en beslist worden. Het ei symboliseert bovendien de broedplaats van innovatie en creativiteit die de Corda Campus vandaag is. De startende bedrijven in de incubator komen via kruisbestuiving van diverse disciplines tot nieuwe concepten. Vandaar dat het ei er zal uitzien alsof het barst. Er komt leven vrij, waardoor de wereld beter wordt.”

philips watertoren 2Het project zal 5 tot 6 miljoen euro kosten. Geld dat er momenteel nog niet is. “We gaan via diverse kanalen, zoals overheidssteun, mecenaat en sponsoring van bedrijven, het bedrag proberen te verzamelen,” zegt Stijn Bijnens, CEO van investeringsmaatschappij LRM, die eigenaar is van de campus en dus ook van de toren. “Voor ons zou dit kunstwerk een belangrijke internationale uitstraling betekenen. Het kan een inspiratiebron zijn voor de lokale ondernemers, een meeting point voor verenigingen en een toeristische attractie voor kunstliefhebbers en andere bezoekers.”