Eigenaar gebouwen hervat kwekerij in Maaseik

Nadat Champignoncultuur Jagersborg in Maaseik in maart jongstleden na een woelig sociaal conflict failliet werd verklaard, zullen de activiteiten nu in beperkte mate opnieuw worden opgestart. Het is de Nederlandse groep Banken, die eigenaar is van de gebouwen, die er Paddenstoelenkwekerij Limburg zal exploiteren.

Destijds verloren 120 mensen hun baan bij de sluiting van Champignoncultuur Jagersborg. Een intriest verhaal, dat volgens de eigenaars helemaal zo niet had moeten lopen. In ons laatste Made in Limburg Magazine heeft zaakvoerder Jack Verdellen nog het hele verhaal gedaan (Lees het hier!).

familie BankenBanken Champignons, dat zich destijds garant stelde voor de volledige afname van de Maaseikse kwekerij, gaat nu zelf de exploitatie verderzetten. Daarvoor zijn in eerste instantie 20 tot 25 mensen nodig. “Onze klanten hebben steeds meer behoefte aan een variatie van lekkere en gezonde paddenstoelen die regionaal geteeld zijn,” aldus de familie Banken (foto). “Daarnaast biedt de kwekerij ons ruimte om te experimenteren met allerlei nieuwe teelttechnieken in samenwerking met technici en ontwikkelaars.”

Banken Champignons laat voorts ook weten dat de herstart in Maaseik geen invloed heeft op zusterbedrijf BreeChamp in Bree. Daar zou de productie gelijk blijven. De productie van kastanjechampignons zou zelfs worden uitgebreid.