Elka Color in Bilzen verkocht

Het fotoprintingbedrijf Elka Color is overgenomen. Stichter en zaakvoerder Herwig De Locht heeft zijn aandelen verkocht aan Freddy Ritzen, ex-schepen van Bilzen en politicus bij Lijst Dedecker, en aan Marc Decoutere, salesmanager bij Remondis Industrial Services, een afvalbedrijf dat bij Elka de reststoffen kwam ophalen. De Locht had een deel van het bedrijf al eens eerder verkocht aan het management, maar kocht het nadien weer terug. Nu zet hij dus definitief een stap opzij, maar houdt zich ter beschikking.
Nadat het personeel al eerder werd ingelicht, hebben nu ook de klanten van Elka een brief gekregen met de melding dat het nieuwe management aantreedt op 1 januari 2011. Dit zal gebeuren via een nieuwe vennootschap, Elka Color Printing. De nieuwe zaakvoerders wijzen erop dat alle huidige activiteiten zullen verdergezet worden, hoewel een operationele wending mag worden verwacht. Elka heeft traditioneel een zeer sterke binding met de lokale fotografen, die het afdrukken van hun foto's doorspelen naar het ontwikkelings- en afdruklabo. Aangezien steeds meer fotografen zelf foto's afdrukken, en vooral het feit dat veel eindconsumenten hun foto's, gadgets, fotoboeken en andere fotoproducten rechtstreeks via internet bestellen bij de meest diverse leveranciers, maakt een verandering van focus voor Elka onafwendbaar.
De overname gaat tevens gepaard met afvloeiingen. Een 11-tal mensen hebben hun ontslagbrief al ontvangen. Het bedrijf (Elka Color + Foto Service) maakte in 2009 zowat 505.000 euro verlies op een omzet van 11,9 miljoen. Er werken nog bijna 100 mensen (voltijds en deeltijds).