aankoopclub voka

Elkaar leren shoppen: join the club!

Covid 19 en 'het internet' hebben de werkwijze van professionele aankopers grondig door elkaar geschud. Om beter te kunnen inspelen op de gewijzigde omstandigheden werd een nieuwe businessclub opgericht, waar met praktijkvoorbeelden en ervaringsuitwisseling het aankoopbeleid van Limburgse bedrijven kan geoptimaliseerd worden.

“We zitten vandaag in een sterk veranderende tijd, waardoor de huidige processen in de toekomst totaal anders gaan moeten verlopen”, zegt Geert Peeters, strategisch inkoopmanager bij P&V Panels uit Heusden-Zolder."Zeker ten gevolge van Covid-19, maar ook door nieuwe marktgegevens zoals het tekort aan componenten, de verdere elektrificatie van de maatschappij en de industrie, maar ook duurzaamheid, is een versnelde introductie van nieuwe technologieën, processen en partnerships nodig. Dit brengt heel nieuwe uitdagingen met zich mee. Via de nieuwe businessclub zou ik graag hierover met andere bedrijven willen sparren.”

De nieuwe club komt onder de vleugels van Voka Limburg. “Aan de hand van inspirerende bedrijfsbezoeken worden inzichten en nuttige tools aangereikt om het aankoopbeleid te optimaliseren”, zegt Cathérine Dreesen, directeur Internationalisatie en Innovatie bij Voka Limburg. “Tijdens de kick-off kwamen vooral problemen naar boven van goederen die niet of heel laat geleverd worden. En de hoge transportkosten houdt veel aankopers wakker. Het is goed om daar met gelijkgestemde zielen over te kunnen praten en oplossingen te verzamelen.”

"Uit de quick-scan die bij de clubleden werd afgenomen, blijkt dat er vooral nood is aan een gestructureerd sourcing proces”, zegt Christine Thonnon van Voka Limburg. "Aankopers willen de leveranciers identificeren die optimaal bijdragen aan kostenefficiëntie, waardecreatie en risicobeheersing. Op vlak van digitalisering willen bedrijven vooral weten welke systemen het meest geschikt zijn om hun end-to-end inkoopproces te beheren, en hoe ze hier de eerste stappen in moeten zetten. En niet onbelangrijk: Hoe moeten ze in de toekomst circulair gaan aankopen?”

De nieuwe club staat open om nog enkele nieuwe leden te verwelkomen vooraleer de activiteitenkalender van start gaat.