emgo-fabriek-300×200

Emgo vindt geen alternatief voor peertjes en gaat dicht

De directie van lampenfabriek Emgo in Lommel heeft aangekondigd de eerste helft van 2013 de deuren te willen sluiten. Daardoor zouden zo'n 150 mensen (135 FTE's) hun baan verliezen. Oorzaak is het ineenstorten van de zonnepanelenmarkt, waarin het bedrijf via een Amerikaanse overname-kandidaat, dacht een alternatief te zullen vinden voor het Europees opgelegde einde van de gloeilampen.

Bij Emgo, afkorting van Europese Maatschappij voor Fabricage en Verkoop van Gloeilampen Onderdelen, werkten er op het hoogtepunt meer dan 500 mensen. Het bedrijf is een joint venture van Philips en Osram, en maakt glascomponenten zoals buis- en peertjesglas.

Sinds Europa een verbod op gloeilampen heeft opgelegd, heeft Emgo een zestigtal mensen ontslagen. In 2010 werd bovendien een opsplitsing gemaakt met de oprichting van Ducatt, een productiebedrijf voor hoogwaardig glas voor zonnepanelen. Ducatt nam meteen ook een honderdtal mensen over van Emgo. De vakbonden hopen alvast dat Ducatt, dat ondanks de malaise in de zonnepanelen, wel goede zaken doet, nog een aantal van de Emgo-mensen zal overnemen.

Maar ook dat mocht niet baten. Het bedrijf was dicht bij een akkoord om glasbuizen te leveren voor het Amerikaanse Solyndra, actief met buisvormige zonnepanelen. Maar dat bedrijf ging vorig jaar onder gerechtelijke bescherming. De zoektocht naar een ander solarproduct bracht evenmin resultaat. "Emgo dacht het verlies van de peertjes te kunnen compenseren door ook in de markt van zonnepanelen te stappen, maar nu die ineengeklapt is, draait dat plan op niets uit," aldus Jan Staal, secretaris van de Algemene Centrale bij het ABVV. "Emgo maakt ook nog buisglas (TL-lampen), maar dat is onvoldoende om de fabriek draaiende te houden. Vandaar dat nu de stekker er helemaal wordt uitgetrokken."

De bonden starten dinsdag de onderhandelingen met de directie. "Maar in de vorige cao werden al een aantal afspraken over verdere ontslagen gemaakt. We denken wel dat het correct zal verlopen," aldus Staal.