Opening_laadpalen

En hupla: Corda krijgt er 84 laadpunten bij

Corda Campus, de Hasseltse bedrijvencampus, zet stevig in op laadpunten voor elektrische wagens. Een jaar na de lancering van het snellaadplein waar 24 elektrische wagens tegelijk geladen kunnen worden bij zeven verschillende aanbieders, gaat de innovatiecampus nog een stapje verder. Er worden maar liefst 42 laadpalen geplaatst, goed voor 84 extra laadpunten op Corda Campus. De techcampus heeft daarmee het grootste aantal laadpalen op één locatie binnen Limburg.

De investering in de laadpalen bedraagt 466.000 euro en gebeurt door LRM Climate, een onderdeel van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM. Dit duurzaamheidsproject krijgt tevens de steun van Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (84.000 euro).

“Als technologiecampus zijn we steeds bezig met nieuwe ontwikkelingen en veranderingen die ons werk en leven in de brede zin kunnen veranderen en verbeteren”, zegt Raf Degens, CEO van Corda Campus. “We merken steeds vaker dat een breed publiek gebruikt maakt van onze laadfaciliteiten. Op dit moment zijn dat vooral onze snelladers die het erg goed doen. We willen met deze nieuwe reguliere laadpalen de bestuurders van elektrische wagens nog meer ontzorgen en hen de mogelijkheid bieden om de keuze te maken of ze gebruik willen maken van de snelle of reguliere laadpalen, naargelang wat voor hen het beste uitkomt.”

Publieke laadinfrastructuur

Lydia Peeters geeft met plezier steun aan het project: “De doelstelling opgenomen binnen ‘Clean Power for Transport’ is duidelijk: tegen 2025 moet de teller in Vlaanderen op 35.000 laadpunten staan en hebben we elke 25 km (ultra)snellaadinfrastructuur langs de snelwegen en grote verkeersassen. Mede door projecten zoals deze op Corda Campus te ondersteunen staat de teller vandaag al op 30.400 semi-publieke en publieke laadpunten en staan we heel dichtbij om die doelstelling te behalen. Vandaag ben ik dan ook blij aan te kondigen dat we een nieuwe projectoproep lanceren voor publieke laadinfrastructuur van normaal en hoog vermogen op privaat domein of in publiek toegankelijke parkeergebouwen op openbaar domein. We trekken hiervoor 7,4 miljoen euro, mede gefinancierd met middelen uit het Vlaams Klimaatfonds.”

LRM kan rekenen op een tussenkomst van 296.000 euro vanuit Vlaanderen voor de uitrol van haar projecten, waarvan er dus 84.000 euro voorzien is voor Corda Campus. Deze zomer plaatste LRM al 31 laadpalen op Terhills; de volgende sites die LRM gaat verduurzamen, zijn de incubatoren Greenville in Houthalen en Agropolis in Kinrooi.

Inspelen op de laadbehoefte
De investering komt vanuit LRM Climate en past helemaal in de visie van de Limburgse Investeringsmaatschappij. “Vorig jaar lanceerden we met LRM het plan om al onze sites te verduurzamen met laadpalen en zonnepanelen. Als klimaatambassadeur willen we dan ook zoveel mogelijk mensen inspireren en motiveren om te verduurzamen en hen waar mogelijk faciliteren”, aldus Tom Vanham, algemeen directeur LRM. “Zo dragen we met de investering van deze 42 laadpalen op Corda Campus bij tot het wegnemen van drempels om elektrisch te rijden. Corda Campus speelt zo in op de laadbehoefte van de bestuurders op de campus en in de regio. En als blijkt dat de huidige capaciteit niet meer volstaat, zullen er nog laadpalen bijkomen.”