anne claire legon encon

Encon prijst veelbelovende studie over groene energie

De negende Energieprijs van het Bilzerse bedrijf Encon werd zopas -op een digitale manier- uitgereikt aan ingenieur Anne-Claire Legon voor haar thesis over flexibel energieverbruik.

Ja, er is ook nog een leven buiten corona... Het energieadvieshuis Encon van Robin Bruninx en Sandra Deraeve heeft in virtuele aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, een student bekroond die revolutionair werk op vlak van energie heeft uitgevoerd.

Winnaar Anne-Claire Legon (burgerlijk ingenieur KU Leuven) ontwikkelde een model om het verbruik van groene energie in gewone woningen op een flexibele, maar tegelijk comfortabele als kostenefficiënte manier te regelen. “Een bijzonder complexe materie die zij op een duidelijke manier aan de jury wist uit te leggen”, zegt Robin Bruninx.

De laureate verduidelijkt: “Gezien de toenemende vraag naar hernieuwbare energie, zullen we in de komende periode de transitie moeten maken naar een markt waarin de elektriciteitsvraag zich afstemt op het aanbod. En in mijn thesis heb ik onderzocht of en hoe dat mogelijk was,” zegt ze.

Zowel minister Demir als co-promotor professor Alessia Arteconi waren vol lof over het eindwerk van Anne-Claire Legon. “Het is een model dat ook perspectieven biedt voor andere toepassingen”, aldus de professor.

“Zeer nuttig, want we gaan in Vlaanderen naar een verdubbeling van duurzame energie”, reageerde minister Zuhal Demir. “En bovendien ben ik heel blij dat de prijs naar een vrouw gaat.”

Anne-Claire Legon kan rekenen op een trofee, een cheque van 2.500 euro en een jobaanbieding. Maar dat laatste was niet meer nodig...