Nieuws Limburg Energie besparen: twee ondernemers geven het voorbeeld

Energie besparen: twee ondernemers geven het voorbeeld

Energie besparen: twee ondernemers geven het voorbeeld

U weet als ondernemer ongetwijfeld dat energie een belangrijke kostenpost is voor uw bedrijf. Daaruit volgt een dubbele uitdaging: enerzijds wilt u een duidelijk zicht krijgen op de elementen die uw energiekost bepalen, anderzijds wilt u die energiekost natuurlijk ook verminderen. Makkelijk gezegd, maar hoe begint u daaraan? In dit artikel toont Luminus u de voorbeelden van twee Limburgse ondernemers, die precies dezelfde vraag hadden.

Practimed is een medisch centrum in Tessenderlo met een honderdtal medewerkers, dat sinds ongeveer 10 jaar in een moderne nieuwbouw gevestigd is. Guy Borghs, facility medewerker bij Practimed, meende daarom dat er al relatief zuinig met energie werd omgesprongen. Om zeker te zijn én om te bekijken welk besparingspotentieel het bedrijf nog heeft, deed Practimed mee aan een wedstrijd van Luminus, om een gratis energie-audit te winnen. De resultaten van die audit liggen in de lijn der verwachtingen, maar brengen toch enkele opmerkelijke zaken aan het licht.

Sluimerverbruik

Wat betreft verlichting en verwarming bevestigt de energie-audit de energiezuinigheid van de gebouwen. Een volledige vervanging van de huidige verlichting door LED-verlichting is niet nodig. Er wordt aangeraden om die overstap geleidelijk te doen, wanneer er individuele lampen of armaturen vervangen moeten worden. Verrassender voor Practimed is wel de vaststelling dat het nullastverbruik of sluimerverbruik relatief hoog blijkt te zijn. Dat betekent dat er buiten de kantooruren meer energie verbruikt wordt dan nodig. Met de implementatie van een monitoringsysteem kan Practimed dit snel onder controle krijgen. De investering in een dergelijk systeem is bescheiden en kan daarom op een jaar tijd al terugverdiend worden.

Energieproductie

Naast de focus op extra besparingen geeft de energie-audit ook advies op het vlak van eigen energieproductie. Het gebouw laat toe om zonnepanelen te plaatsen, die een aanzienlijk deel van het eigen verbruik kunnen opwekken. In eerste instantie wordt de terugverdientijd op iets meer dan 7 jaar geschat, met een IRR van 12,8%. Dat maakt de investering voor Practimed zeker de moeite waard. In een volgende stap werken de specialisten van Luminus een gedetailleerde offerte uit.

LED

Ook bij schrijn- en meubelmakerij Franssens in Hasselt voerde Luminus een energie-audit uit. De resultaten zijn daar enigszins anders: er is minder een probleem met sluimerverbruik, maar wel meer potentieel voor een investering in LED-verlichting. De vervanging van de TL-verlichting in het atelier door energiezuinige LED-verlichting kan in minder dan 3 jaar terugverdiend zijn. Op vlak van isolatie is er ook winst te boeken, door het dak en de spouwmuur aan te pakken. Tot slot is bij Franssens het potentieel voor zonnepanelen nog groter dan bij Practimed: met een geschatte IRR van 15,7% en een terugverdientijd van slechts 6,4 jaar blijkt het een ideale investeringsmogelijkheid voor het bedrijf.

Energy Savers wedstrijd

De komende maanden blijven we deze en de andere winnaars van de Energy Savers wedstrijd verder opvolgen. Indien u op zoek bent naar meer boeiende artikels over de energiemarkt en onze energiediensten voor bedrijven, dan kan u terecht op www.luminus-business-blog.be, onze blog voor professionelen, KMO’s en B2B.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.