doggen gutami kopie

Energieprijzen doen markt van zonnepanelen exploderen

De enorme prijsstijgingen voor brandstoffen, gas en elektriciteit doen de Belgen massaal investeren in duurzame energie. Zo is de vraag naar zonnepanelen dit jaar alleen al gestegen met 900%. De groothandelaars en installateurs moeten alle zeilen bijzetten en zijn gestart met grootschalige rekruteringscampagnes om extra mensen te vinden voor de uitvoering van alle bestellingen. Bijvoorbeeld bij Gutami Solar in Beringen zijn er momenteel maar liefst 75 vacatures. Een jobdag moet nieuwe mensen naar de sector lokken om de 10.000 installaties te verzorgen die nog dit jaar worden verwacht.

“Als we even de cijfers erbij nemen, is sinds het begin van dit jaar de vraag naar zonnepanelen bij ons gestegen met meer dan 900% ten opzichte van dezelfde periode in 2021”, zegt Tineke Janssen, manager van TrustUp, een platform dat particulieren in contact brengt met bouwers en verbouwers. “De kleine terugval door het afschaffen van de terugdraaiende teller is daarmee veel meer dan goedgemaakt. En ook voor andere toepassingen als warmtepompen, batterijen voor energieopslag of laadpalen, zien we de vraag exponentieel stijgen.”

Bedrijven die als leverancier in deze sector actief zijn, zitten op hun tandvlees. “We merken al enkele maanden dat ze de vraag nauwelijks kunnen bijhouden”, bevestigt Sofie Lapierre, PR-verantwoordelijke van de beroepsfederatie voor technische installatiebedrijven, Techlink. “Investeringen in duurzame energie zijn topprioriteit geworden voor zowel particulieren als bedrijven. Iedereen die nog wat budget vrij heeft, maakt er op hetzelfde moment werk van.”

Rusland is versnelling
Bij de Limburgse leveranciers van duurzame energieoplossingen krijgen ze de bestelbonnen voor zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen inderdaad met moeite verwerkt. “We rekenen op 10.000 installaties die dit jaar nog moeten geplaatst worden”, zegt Marina Doggen van groothandel Gutami Solar in Beringen. “De aanvragen voor zonnepanelen, maar ook andere energietoepassingen, volgen de evolutie van de olieprijs. En ook de Rusland-crisis zorgt voor een extra versnelling. Dit komt bovenop de hausse die al een tijdje bezig is door het toenemende besef dat groene energie de enige toekomst is.”

75 vacatures
Het gevolg is dat het aantal vacatures in de sector eveneens de hoogte inschiet. “Dat is een understatement”, aldus Marina Doggen. “Waar we een maand geleden zo’n 40 nieuwe mensen zochten, zitten we nu al aan 70 tot 75 openstaande vacatures. Om de wachttijden onder controle te houden en het serviceniveau niet af te zwakken, hebben we versterking nodig in alle geledingen: calculators, planners, technisch adviseurs/schouwers, elektriciens, plaatsers,… noem maar op. Hoewel het nieuwe arbeidspotentieel lijkt opgedroogd, zijn er toch nog heel wat opportuniteiten voor professionals die zoeken naar werkzekerheid in een erg dynamische omgeving. We ontvangen hen met open armen!”

Gutami Solar organiseert alvast in samenwerking met Trixxo een jobdag om alle vacatures voor te stellen op woensdag 23 maart van 14 tot 19 uur bij Gutami Solar, Koolmijnlaan 181 in Beringen.