Enestia investeert om vaccins te verpakken

Enestia Belgium in Hamont-Achel, vroeger bekend als Klöckner Pentapack en nadien als Budelpack, gaat in de komende maanden opnieuw een miljoen euro investeren in nieuwe machines. Die moeten dienen om 'biologicals' te verpakken, vaccins die via een infuus of injectie bij patiënten worden toegediend. "Vorig jaar hebben we ook al 800.000 euro geïnvesteerd in onze Belgische unit, vooral in de uitbreiding en verbetering van onze clean rooms," zegt Tony Van Bijleveld, die het bedrijf aanstuurt. "Hiermee willen we binnen de groep een duidelijke specialisatie uitbouwen, zodat Europese klanten voor spefieke verpakkingstoepassingen naar België komen."

Die operatie past in de strategie van moederbedrijf United Drug om al hun fabrieken in Europa af te slanken en beter op elkaar af te stemmen. "Het is precies door de betere samenwerking met onze Europese zusterbedrijven dat we een uitstekend jaar achter de rug hebben," zegt Van Bijleveld nog. "Zij spelen ons nu meer bestellingen door omwille van onze specifieke expertise."

De afslanking die United Drug heeft doorgevoerd, had ook gevolgen voor het Belgische management. "Onze bedrijven worden nu inderdaad aangestuurd door een Europese directie." Een beslissing waar bijvoorbeeld Ludwig Bastiaansen, afgevaardigd bestuurder in Hamont-Achel, het slachtoffer van werd eind 2010.

Enestia behoort sinds 2007 tot United Drug, dat erin slaagde om de omzetdaling te stabiliseren rond 15 miljoen euro. Voor 2011 wordt een toename van 15% vooropgesteld. "In dat opzicht zijn we alvast heel blij dat onze Franse klant Besins zopas zijn overeenkomst met ons heeft verlengd," besluit de Enestia-baas.