hormann genk essers cn (Foto: CN)

Essers sloopt poort van Hörmann voor nieuw project

Meer dan 10 jaar nadat poortenfabrikant Hörmann stopte met de productie in Genk, is het bedrijfsgebouw nu eindelijk gesloopt. H.Essers, eigenaar van de terreinen, gaat er nieuwe logistieke infrastructuur bouwen, en dat na een lange aanslepende strijd over de vergunningen.

Hörmann begon in 1962 en stopte in 2012 met poorten bouwen op de site in Genk. Slechte cijfers, aanhoudende malaises en strategische keuzes zetten de hoofddirectie in Duitsland er toe aan de Genkse vestiging de rug toe te keren. Het bedrijf -met afdelingen wereldwijd- was nochtans een begrip in het Genkse en daarbuiten. Er werkten honderden mensen en bovendien was het bedrijf heel actief in sportsponsoring, zoals bij de club Volleybal Hörmann.

Na de sluiting bleef het gebouw jarenlang leegstaan en veranderde het gebied in een spooksite. Het zag er een tijdlang naar uit dat er niet snel iets in de plaats zou komen. Tot transportbedrijf H.Essers er in 2019 een opportuniteit in zag. Een nieuw project lag nochtans niet voor de hand omdat er op het terrein 9 hectare bomen gekapt moest worden. H.Essers engageerde zich om dat met 12 hectare nieuw bos te compenseren.

Inmiddels heeft H.Essers de nodige vergunningen en is het terrein grotendeels ontbost en genivelleerd. Ook de afbraakwerken van de oude fabriek van Hörmann zijn ingezet. Ruim tien jaar na het sluiten van de fabriek van Hörmann krijgt de site dus eindelijk een nieuwe toekomst.