Esten pompen 250 miljoen in Genkse centrale

De Estse groep Graanul Invest, de grootste producent van houtpellets in Europa, heeft een deal gesloten met Peter Leibold van German Pellets om de energiecentrale in Langerlo (Genk) over te nemen.

Het zijn de dochterbedrijven GI Energy Investments en GI Power Plants, die met German Pellets een aankoopovereenkomst hebben getekend nadat moedermaatschappij Graanul Invest alle aandelen van de NV Langerlo wist over te nemen.

raul kirjanen graanul investDe nieuwe eigenaar wil direct werk maken van de ombouw van Langerlo en maakt hier 250 miljoen euro voor vrij. Tegen de zomer van 2018 moet de centrale beginnen draaien op houtpellets. Eens op volle capaciteit, zal er 1,8 miljoen ton pellets per jaar worden opgebrand in Langerlo. Dit moet goed zijn voor 4 procent van de elektriciteitsaanvoer in Vlaanderen. Zoals contractueel vastgelegd, kan de investeerder in ruil een subsidie krijgen van maximaal 2,4 miljard euro, gespreid over 10 jaar.

Ik ben heel blij dat een capabele investeerder is gevonden met een grote ervaring in bosontginning, pelletproductie, logistiek en energieproductie," zegt Marc Rommens, directeur van Langerlo. We hopen dat Graanul Invest vooruitgang kan boeken, het project succesvol kan afronden en een veilige toekomst voor de centrale en de medewerkers kan verzekeren."

Raul Kirjanen, CEO van Graanul Invest (foto), is daar alvast van overtuigd. "We zijn al meerdere jaren op zoek naar een dergelijk project," zegt hij. "De investering in Langerlo is een grote stap voor ons bedrijf. We kunnen hiermee bewijzen dat biomassa een echt en stabiel alternatief is om bestaande energie-infrastructuur te converteren. Het is de bedoeling om alle partners en werknemers van Langerlo te betrekken bij de uitvoering van dit project."

De directie, vakbonden en het stadsbestuur van Genk reageerden positief op de overname en vooral op het feit dat er nu duidelijkheid is over de ombouw en het behoud van zowat 100 jobs.