gva bristol

Euro Shoe Group (Bristol) vraagt gerechtelijke reorganisatie aan

De Euro Shoe Group, de vennootschap achter de schoenen- en kledingwinkels Bristol, vraagt bij de rechtbank van Hasselt een gerechtelijke reorganisatie aan. Ze hoopt via die procedure een overnemer of overnemers te vinden, "om de werkgelegenheid maximaal te behouden". Dat heeft de groep met 117 winkels in België vrijdag aangekondigd.

Euro Shoe Group had jarenlang zwaar te lijden onder bijvoorbeeld de winkelsluitingen tijdens de coronacrisis, stijgende huur- en energiekosten enzovoort. In 2022 leek er beterschap op komst, met de eerste operationele winst in jaren, maar sinds het najaar van 2023 gaat het weer bergaf. “De hele markt heeft dan klappen gekregen”, zegt CEO Elise Vanaudenhove. “De omzetten bleven almaar dalen. En als je dan geen buffers hebt, gaat het heel snel. We staan vandaag niet sterk genoeg om die klappen zelf verder te kunnen opvangen. Vandaar dat we op zoek gaan naar overnemers.”

De groep wil, als de aanvraag wordt goedgekeurd, samen met een gerechtsmandataris op zoek gaan naar “potentiële overnemers in het brede retaillandschap voor het geheel of delen van de organisatie”. Vanaf volgende week plant Bristol een uitverkoop in de winkels “om de continuïteit tijdens het proces te garanderen”.

Euro Shoe Group, een familiebedrijf dat in 1925 werd opgericht, heeft een 170-tal werknemers op het hoofdkantoor in Beringen. De winkels in België zijn zelfstandige uitbaters. De organisatie in Nederland, met een 80-tal winkels, is niet bij de gerechtelijke procedure betrokken.