Extra klap voor Genk: 125 jobs weg bij cateringbedrijf

Delicatesse Catering in Genk (Zwartberg) heeft aangekondigd de boeken neer te leggen. De directie ziet het niet meer zitten. De leveringen van maaltijden aan grote instellingen als ziekenhuizen, rustoorden, gevangenissen, scholen, kinderdagverblijven en bedrijven, valt hierdoor stil. Een combinatie van diverse factoren heeft geleid tot deze drastische beslissing, zo liet CEO Geert Spapen maandagnamiddag aan de vakbonden weten. Vooreerst was Delicatesse Catering enkele grote contracten kwijtgespeeld, waaronder de gemeentelijke basisscholen in Sint-Pieters-Leeuw (1000 maaltijden per dag). Sinds september schakelden de scholen uit ontevredenheid opnieuw over op hun oude leverancier. Maar ook andere klanten stopten de samenwerking. De terugval kwam op een slecht moment, omdat er net grote investeringen waren gedaan in de verdere automatisering van de productie. Zo werd er in 2013 nog een machine geplaatst om maaltijdcomponenten te portioneren en in schaaltjes te doen. Door de samenloop van omstandigheden is er een cashflow-probleem ontstaan, dat de directie dus niet kan oplossen.

[caption id="attachment_19730" align="alignright" width="300"]In beter tijden: Erik Coenegrachts (voormalig Account Manager), Geert Spapen (General Manager) en Tommy Goukens (Operational Manager). In beter tijden: Erik Coenegrachts (Account Manager), Geert Spapen (General Manager) en Tommy Goukens (Operational Manager).[/caption]

Geen eten
Maandagnamiddag werd er na de infoverstrekking aan het personeel contact genomen met de griffie van de rechtbank in Tongeren om de boeken neer te leggen. Dit zal allicht dinsdag gebeuren. Daarmee verliezen 125 mensen hun baan, waarvan de overgrote meerderheid deeltijdse medewerkers. Maar ook voor de meer dan 7.000 mensen die dagelijks via Delicatesse Catering hun warme maaltijd krijgen, is de situatie allerminst aangenaam. Er moeten nu alternatieven worden gezocht.

LRM
Als de faling wordt uitgesproken, is dat opnieuw een klap voor de lokale economie in Genk. En jammer voor het enthousiasme waarmee de ondernemers dit bedrijf op korte tijd groot hadden gemaakt. Delicatesse Catering groeide sinds 2001 in ijltempo. Amper 2 jaar na de intrek in het nieuwe pand in Genk, stapte LRM in om via extra financiering de ambitieuze plannen te versnellen. In 2008 leverden de prestaties nog de titel op van Limburgse Groeigazelle. In 2011 stapte LRM opnieuw uit het bedrijf, en ging Geert Spapen op eigen kracht verder. Er werden bijkomende investeringen gedaan, maar zoals al vermeld, leidde de samenloop van omstandigheden tot de drastische wending. Als er niet direct een overnemer wordt gevonden, zal overgegaan worden tot een vonnis van faillissement.