Fabriek produceert HR-professionals

HRFactory is de naam van een nieuwe instantie die alle soorten opleidingen combineert om HR-professionals te vormen. Hogeschool PXL en SyntraPXL (voortgezet praktijkonderwijs) bundelen hiervoor de krachten.

Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL legt uit: “Onze hogeschool en SyntraPXL zetten met deze gloednieuwe #HRFactory volop in op vernieuwing. Deze nieuwe instantie biedt een one-stop shop voor HR-opleidingen, -diensten en -onderzoek. De factory zorgt voor een geschakelde keten van HR-opleidingsmogelijkheden, gaande van hands-on trainingen bij SyntraPXL, de PXL-bacheloropleidingen en opleidingen voor professionals bij PXL-NeXT. Het bijzondere hierbij is de multidisciplinaire benadering vanuit verschillende domeinen zoals personeelswerk, business en organisatiepsychologie."

Dirk Vanstipelen, directeur SyntraPXL vult aan: “De #HRFactory brengt niet alleen alle opleidingen, dienstverlening en onderzoek rond HR samen onder één dak, maar vormt met een groot aantal bedrijven ook een sterke community die op regelmatige tijdstippen keynotes, panelgesprekken en werksessies zal verzorgen."

Vlaams minister van Werk Jo Brouns moedigt het project aan. "Bedrijven proberen om creatiever om te gaan met het invullen van vacatures, maar daar is meer voor nodig dan alleen flexibiliteit bij de aanwerving van nieuw personeel. Willen we de krapte op de arbeidsmarkt aanpakken en onze werkzaamheidsgraad verhogen, is het naast extra mensen aan de slag krijgen, nog belangrijker om iedereen ook duurzaam aan de slag te houden. Om dit te realiseren zal de rol, maar ook de vraag naar HR-professionals enkel nog maar aan belang winnen. De #HRFactory is een voorbeeld van hoe noden op de arbeidsmarkt afgestemd worden met het onderwijsaanbod én biedt daarenboven een antwoord op één van de grootste uitdagingen op onze arbeidsmarkt. Ik wens Hogeschool PXL, SyntraPXL, maar vooral de toekomstige HR-experten dan ook ontzettend veel succes", zegt Brouns.

En ook Joris Philips, directeur van VDAB Limburg, steunt het initiatief: "In 2022 was er een explosieve stijging van maar liefst 13,7% van vacatures in Limburg, en opzichte van 5,6% in heel Vlaanderen. De druk op de HR-specialisten in de regio is dan ook extra hoog om vacatures ingevuld te krijgen. Het is belangrijk om initiatieven te ontplooien die vanuit verschillende perspectieven HR-diensten en bedrijven ondersteunen”, besluit Philips.