FacThory2735

FacThory: voor wie weet wa make…

FacThory is de naam van een gloednieuwe campus die in Genk wordt gebouwd om bedrijven in de slimme maakindustrie te huisvesten. Vlaams minister Jo Brouns mocht de werken op gang fluiten. Het gaat om een investering van maar liefst 20 miljoen euro.

Bedrijven die actief zijn in innovatieve energie en slimme maakindustrie: dat is de doelgroep van het multifunctionele gebouw met modulaire productie- en testruimtes, laboratoria en kantoren. Een rits aan partners, met name Stad Genk, LRM, POM Limburg, KU Leuven, Flanders Make en Sirris, leggen samen 20 miljoen euro op tafel voor de realisatie. Ook Europa (Efro) en Vlaio (Hermes-fonds) doen een (stevige) duit in het zakje.

FacThory wordt omschreven als de fabriek van de toekomst, goed voor een oppervlakte van 30.000 m². De eerste fase zal klaar zijn in december 2023 en zal bestaan uit 3.500 m² productievloer, 1.000 m² labo- en testruimtes en 3.500 m² kantoren. Zowel start- en scale-ups als mature bedrijven kunnen er terecht om processen voor automatisatie, digitalisering en robotisering uit te werken en te testen.

Het uiteindelijke doel? “De FacThory zal een cruciale rol spelen in de transitie naar een duurzame economie en een sterke Vlaamse maakindustrie", vat Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie & Werk, het samen. "Het biedt mogelijkheden aan kleinere bedrijven om ideeën of ontwikkelingen te testen op een grotere schaal, zodat dit nadien sneller kan doorgroeien naar een nieuwe toepassing in de industrie.” Voila. En nu maar maken geblazen!