Kluisrekeningfraude themabeeld. Foto gettyimages

Failliet in Limburg: stevige klets erbij

Er zijn in de eerste 5 maanden van 2024 maar liefst 336 ondernemingen in Limburg failliet verklaard. Het gaat om een stijging van 15% vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Alleen in Vlaams Brabant en Brussel ging het nog meer de verkeerde kant uit, zo blijkt uit de analyse van Graydon Creditsafe.

Als we naar de sectoren kijken, neemt de bouw een steeds een belangrijker deel in van het totale aantal faillissementen. Die laat daarmee de horeca (nochtans ook in stijgende lijn) steeds verder achter zich. Records sneuvelen er jammer genoeg binnen de transportsector en de garagesector.

Graydon heeft ook onderzocht hoe groot het risico op een frauduleus faillissement is. Op basis van diverse parameters, zoals de postbus van het bedrijf, de samenstelling van de tijdlijn, de activiteiten, de financiële informatie en de bewegingen binnen het management of het bestuur, wordt de kans dat er bedrieglijke bedoelingen achter het faillissement schuil gaan, beoordeeld met een cijfer van 1 tot 10.

In het Brussels gewest springen de knipperlichten veruit het vaakst op rood, gevolgd door het arrondissement Antwerpen. Luik en Charleroi hebben eveneens een bedenkelijke reputatie. In Limburg zijn de ondernemers braaf. Bij ons is de kans op oplichting vrij laag. Daarmee hebben we toch nog een beetje goed nieuws...