Faillissement Big Bazar komt dichterbij

De rechtbank in het Nederlandse Leeuwarden heeft een verzoek tot bescherming tegen schuldeisers van Big Bazar afgewezen. De rechtbank acht de 'afkoelingsperiode' van 2 weken waar de keten naar had gevraagd, niet voldoende om aan alle financiële verplichtingen te voldoen. Daarmee ligt de dagvaarding om het faillissement uit te spreken opnieuw op tafel bij de rechtbank. Zo'n 1.300 mensen dreigen hun job te verliezen.

De koopjesketen, met ook 4 vestigingen in Belgisch Limburg (Lanaken, Lommel, Tongeren en Sint-Truiden), kwam in nauwe schoentjes toen een aantal schuldeisers het faillissement eisten wegens achterstallige betalingen van productleveringen en huurgelden. In een poging om die uitspraak te vermijden, had het bedrijf een verzoek tot een afkoelingsperiode ingediend. De goedkeuring daarvan dient om nieuwe aanvragen tot faillissement te pareren en dus bescherming te genieten tegen schuldeisers.

Maar de rechter in Leeuwarden heeft nu in een zeer gemotiveerd vonnis aangegeven dat het verzoek tot afkoeling niet wordt ingewilligd. De rechter acht de tijd van 2 weken te kort om tot een akkoord te komen met de schuldeisers. Big Bazar kan wel op korte termijn aan de lopende verplichtingen voldoen, maar de achterstallige facturen kunnen -aldus de uitspraak- onmogelijk op deze tijd betaald worden.

Daarmee komt de uitspraak van faillissement opnieuw dichterbij. De eerder ingediende verzoeken daartoe liggen nu klaar voor behandeling. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank zich nu over deze aanvragen tot faillissement zal buigen en desgevallend de keten failliet zal verklaren.