Volgens de nieuwe cijfers van het informatiebureau Graydon zijn er in de eerste 10 maanden van dit jaar 749 Limburgse bedrijven failliet verklaard. U hebt ze op deze website allemaal zien passeren… Een vergelijking met de voorgaande jaren leert dat het aantal zowat is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2007 (379 falingen). Vorig jaar waren er 653 falingen in Limburg, wat op zich al een stijging is van bijna 15 procent. In het arrondissement Hasselt bedroeg de stijging ongeveer 17 procent, in Tongeren zo’n 12 procent.
Dit zijn recordcijfers. Nooit waren er meer falingen in onze provincie dan in de eerste 10 maanden van dit jaar. Dat geldt trouwens ook voor de andere provincies, met uitzondering van Vlaams-Brabant. Vooral in Brussel is de stijging spectaculair. Daar ging 22 procent meer bedrijven op de fles dan in dezelfde periode vorig jaar.
Het zijn vooral eenmanszaken die ophouden te bestaan. Traditioneel scoren de sectoren horeca en bouw het minst goed, maar ook de kleinhandel en zakelijke dienstverlening krijgen klappen. Sectoren als het transport, de meubelen en verzekeringen doen het beter dan vroeger.
In heel het land gingen door al deze falingen in de eerste 10 maanden van dit jaar 23.082 jobs verloren. Ook dit is de zwaarste tol ooit. Hier is vooral de bouw zwaar getroffen (4788 verloren jobs). In Limburg verloren tot dusver bijna 2.000 mensen hun baan door falingen in 2013 (waarvan meer dan een kwart in de bouw). Dat is bijna 30 procent meer dan in 2012. Bij de zwaarste falingen (>50 jobs) staan onder meer De Schoenenreus (Lommel, 150 jobs), Trilco (Houthalen-Helchteren, 61 jobs), Vincent Bruggen (Diepenbeek, 59 jobs), Hebel International Solutions (Hamont-Achel, 56 jobs) en Steel Service Center (Bree, ook 56 jobs).