Pieter Vansynghel Youston Concentra

Familie Baert stapt in Genks technologiebedrijf

De familiale investeringsmaatschappij Concentra van de familie Baert heeft een participatie genomen in het Genkse technologiebedrijf Youston. Het gaat om de eerste participatie voor de nieuwbakken Limburgse investeringsmaatschappij. “Wij zoeken vooral een duurzame relatie met groeibedrijven”, zegt voorzitter Jan Baert van Concentra.

Youston archiveert en digitaliseert sinds 2007 documenten voor tal van grote bedrijven, ziekenhuizen en andere organisaties, zoals KBC en Ethias. Twee jaar geleden verhuisde de onderneming van CEO Pieter Vansynghel van Hasselt naar het gebouw van de vroegere autotoeleverancier Lear aan de Mondeolaan in Genk. "De opslagcapaciteit is hier vier keer zo groot als in Hasselt, maar binnenkort moeten we al opnieuw uitkijken naar een grotere locatie", zegt hij.

De nieuwe aandeelhouder Concentra is vooral gekend als de voormalige uitgever van Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en tal van andere media. Sinds het ontstaan van Mediahuis, de bundeling van Concentra met Corelio (o.a. De Standaard en Het Nieuwsblad), heeft de holding van de familie Baert zich omgevormd tot een investeringsmaatschappij. De voornaamste participatie is en blijft die in Mediahuis (iets meer dan 32 procent), maar daar komen nu dus andere opportuniteiten bij, zoals Youston.

Duurzaam
“Wij willen de groei van Youston helpen schragen”, zegt voorzitter Jan Baert van Concentra. “Het zijn dergelijke dossiers van groeibedrijven waar we als investeringsmaatschappij op mikken. Dat kunnen bedrijven binnen en buiten Limburg zijn." Peter Baert vult aan: "Onze ervaring in de mediasector kan daarbij een troef zijn. We mikken alleszins op een duurzame relatie op lange termijn. Op dit moment worden al tal van andere dossiers bestudeerd."

Verankering
Voor Youston betekent de komst van Concentra een verdere verankering van het bedrijf in Limburg. “Het klikte meteen en we vonden mekaar ook op het vlak van de waarden die we huldigen. Bovendien halen we een mooi klankbord en extra kennis binnen”, zegt Pieter Vansynghel. “Youston is actief in een explosieve markt. Dat betekent dat we te allen tijde waakzaam moeten blijven. Een extra paar ogen en oren is dan bijzonder welkom.”