Familie Cretskens: “Veel zin om erin te vliegen”

Om ervoor te blijven zorgen dat de 12 Carrefour-winkels van de Limburgse familie Cretskens vers brood en andere bakkerijproducten aangeleverd krijgen, heeft zaakvoerder Raymond Cretskens snel gehandeld. Samen met de Oost-Vlaamse familie Foucart heeft hij meteen 50% genomen in de overname van Q-Bakeries (Le Bon Grain) in Asse en Viversel (Heusden-Zolder). Daarmee werd de gedoodverfde kandidaat, La Lorraine, een flinke hak gezet.

carrefour maaseik cretskensWim Verheyen, juridisch adviseur van de Groep Cretskens, legt uit: “Als zelfstandige uitbaters van de Carrefour-winkels wilde de Groep Cretskens de bevoorrading veiligstellen en worden ze liever niet overgeleverd aan het monopolie van één leverancier (lees: La Lorraine). Het is nu zaak om de leveringen zo snel mogelijk weer op gang te krijgen. De vrachtwagens rijden weer, en dat is in deze feestperiode hoogstbelangrijk." Het voormalige Q(uintens) Bakeries zal overigens niet alleen voor de Carrefourwinkels bakken, maar ook voor derden dagverse producten aanleveren.

Snelheid was dus cruciaal in dit dossier. "Klanten die afhaken komen niet zo gemakkelijk terug," weet Wim Verheyen. "Ik moet zeggen dat ik er zelf door verrast ben. Maar de curatoren en de rechtbanken hebben zich zeer professioneel opgesteld. Ook de banken, zowel die aan de kant van de schuldeisers, als zij die de financiering van de overname mogelijk maakten.”

Jobs
Er blijft wel onduidelijkheid over het aantal jobs dat door de overname gered is. Volgens de vakbonden gaat het om zo'n 160 banen, verdeeld over 80 in Zolder, 70 in Asse en nog enkele in Diest en Lommel. Mogelijk komen er nog jobs bij, maar dat hangt af van het aantal klanten dat Le Bon Grain onder de nieuwe eigenaars trouw blijft. En Raymond Cretskens en Suzy Lemmens zelf? Die willen liever niet in de media verschijnen. Maar Suzy Lemmens wil toch één ding kwijt: “We gaan er voor!”

Nog dit: volgens de curatoren zou Jean-Marie Machiels, die vroeger aan het hoofd stond van Q-Bakeries, opnieuw de leiding van het bedrijf in handen krijgen.